HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

MåBra-doktorn: Det har jag alltid hemma i medicinskåpet

04 maj, 2020 
Kvinnlig läkare intill rött skåp med medicin och kors på dörren
Vad är viktigast att ha i medicinskåpet hemma? Här avslöjar MåBra-doktorn Gunilla Hasselgren vad hon har i sitt husapotek.
Annons

Vad behöver man ha hemma i medicinskåpet och varför? Det är en fråga som alltid är aktuellt, men kanske lite extra nu när vi uppmanas att inte gå till affären för ofta – och även att inte söka vård för småsaker.

Vi frågade MåBra:s läkare, Gunilla Hasselgren, känd från TV:s Fråga doktorn. Här är hennes svar.

Det här är viktigast att ha i sitt husapotek:

Vad ska jag ha för sårvård hemma?

  • Sårtvätt, till exempel Desivon. Med andra ord något som gör rent och desinficerar sår. Antingen på flaska eller som våtservetter.
  • Plåster
  • Skavsårsplåster
  • Kompresser
  • Sårtejp

Kan man använda Alsolsprit för att göra rent sår?

– Det kan man, men inom sjukvården använder vi koksalt för att skölja rent sår. De går förstås också att göra rent med tvål och vatten, säger Gunilla Hasselgren.

Vilka smärtstillande ska jag ha hemma?

  • Smärtstillande med paracetamol.
  • Smärtstillande med ibuprofen, diklofenak, naproxen, nabumeton eller acetylsalicylsyra, så kallade NSAID. Det är även inflammationshämmande – och fungerar alltså extra bra vid till exempel ledvärk och tandvärk. Tecken på inflammation är svullnad, rodnad, värme och ömhet. Rekommenderas också vid mensvärk.

– Jag har alltid Panodil eller Alvedon hemma. Sedan kan man också ha Ipren, om man behöver det, säger Gunilla Hasselgren.

Om man har fått starka smärtstillande utskrivna, ska man spara de som blir över eller lämna in direkt till apoteket?

– Det är en smaksak. Tycker du att det är bra att ha tre morfintabletter hemma är det okej. Det viktiga är att inte dela med sig av receptbelagd medicin till andra, eftersom du inte vet vad de tål. Sådant ska man inte chansa på, säger Gunilla Hasselgren.

Annons

Vad ska jag ha hemma för klåda och svullnad?

  • Klådstillande tabletter, med antihistaminer, som är receptfria.
  • Hydrokortisonkräm
  • Alsolsprit
  • Kylsprej

– Jag har klådstillande tabletter hemma, trots att jag inte är allergisk. De är bra att ta om man till exempel har myggbett som kliar så att man inte kan sova eller om man får nässelutslag. Jag tycker det är mer effektivt än hydrokortison-kräm, men det är också bra att ha i husapoteket, säger Gunilla Hasselgren.

– Alsolsprit är bra att lägga på insektbett då det lindrar inflammationen. Men det har även en uttorkande effekt om det handlar om variga eller svullna nageltrång eller liknande infektioner som inte kräver antibiotikabehandling.

Kylsprej är smart att ha hemma på sommaren då man riskerar att bränna sig i solen, på maneter eller brännässlor.

Vad ska jag ha hemma för magen?

  • Samarin, Omeprazol, Pepcid, Ranitidin, Gaviscon eller liknande om du blir körd i magen och får sura uppstötningar.
  • Vätskeersättning

– Vätskeersättning kan vara bra att ha om man blir magsjuk. En del tror de ska bli bra bara de dricker vatten, men det rinner rakt igenom, Det behövs socker och salt för att kroppen ska ta upp det, säger Gunilla Hasselgren.

Annons

Vad ska jag ha för sjukvårdsutrustning hemma?

  • Pincett för att ta bort stickor
  • Fästingborttagare
  • Elastisk binda för att linda runt till exempel en stukad fot.
  • Febertermometer, för att ha koll på sin temperatur när man är sjuk och kunna svara på frågor om feber om man söker vård.

Vilken termometer är bäst?

– Bäst fungerar rektaltermometer som man sätter i rumpan. Men även elektronisk som man använder i örat fungerar bra. Det är mest en ekonomisk fråga vad man väljer, enligt Gunilla Hasselgren.

– Numer finns små ”plaststrumpor” som man kan sätta på termometern innan man för in den, om man tycker det är ohygieniskt att dela rektaltermometer med resten av familjen.

Vad behöver just du?

Det här är det som alla kan ha hemma, men sedan får du komplettera med det som just du behöver, tycker Gunilla Hasselgren.

– Tänk efter vad du brukar råka ut för och sätt upp det på inköpslistan. Brukar du ofta få vaxproppar kan det vara bra att ha något som löser öronvax hemma till exempel, säger hon.

Foto: Johan Eklund och Shutterstock/TT

Läs mer:

MåBra-doktorn: Att bli frisk efter corona kan ta månader

Experten: Receptfritt inte alltid riskfritt

12 huskurer att testa mot krämpor och besvär

Annons