En del av

Larm: Badleksaker kan innehålla farliga bakterier

27 mar, 2018 
AvMalin Ny
Badleksaker kan innehålla farliga bakterier
Roliga, vattensäkra – och fulla av bakterier! En ny studie bevisar det flera föräldrar redan misstänkt – det är bra att vara uppmärksam på vad för slags leksaker barnen plaskar runt med i badet.
Annons

En ny studie visar att badankan – den gula och populära leksaken som är gjord för att lekas med vid bad – är rena bakteriebomben.

Forskningen, den största och mest djupgående inom ämnet hittills, publicerades nyligen i tidskriften Biofilms and Microbiomes och är ett resultat av ett amerikanskt och schweiziskt samarbete mellan Swiss Swiss Federal Institute of Aquatic Science and Technology, ETH Zurich, och University of Illinois.

4 av 5 leksaker innehöll farliga bakterier

När forskarna undersökte leksakerna, specifikt vätskan som avgavs när leksakerna klämdes på, upptäckte de att fyra av fem leksaker innehöll bakterier som kan framkalla sjukdomar.

Bakterierna som hittades var bland annat pseudomonas aeruginosa, en bakterie som trivs i vatten och på fuktiga ställen. Även legionella hittades, en bakterie som finns naturligt i små mängder i vattendrag, sjöar och mark. Bakterierna kan bland annat leda till ögon- och öroninflammationer och tarminfektioner.

Forskarna föreslår att badankorna bör göras i ett material av högre kvalitet för att förhindra att bakterierna förökar sig, men schweiziska myndigheter har inte gått ut med några rekommendationer ännu.

Källa: Time Foto: IBL

Annons