HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Influensa 2019/2020 – allt om symptom, vaccin och rapporter

06 nov, 2019 
Kvinna som fått influensa 2019.
Hur länge smittar influensa? Och hur länge ska man stanna hemma? Vilka är symptomen? Här är allt du bör veta om årets influensa.
Annons

Influensa-säsongen brukar nå sin kulmen i februari – men bevakningen börjar redan i oktober, även om det bara är några enstaka fall inrapporterade för tillfället.

Vad är influensa?

Influensan är en luftburen virusinfektion som kommer till Sverige varje år. Men varje år kommer viruset i en ny form, vilket gör att man inte blir immun mot det. Det beror på att det på virusets yta finns några särskilda molekyler, och dessa ändrar lite på sig från gång till gång – vilket gör att kroppens immunförvar inte alltid känner igen viruset.

Det är alltid influensasäsong någonstans i världen – i Sverige dyker influensan upp under vinterhalvåret, vilket antagligen beror på att viruset har lättare att få spridning i kall och torr luft, i kombination med att vi är mer inomhus.

Olika influensa-typer

Vissa typer av influensa – det finns A, B, C och D – slår hårdare mot vissa riskgrupper. Därför är det viktigt att de som tillhör dessa riskgrupper vaccinerar sig i tid, helst före jul.

Annons

A och B är de vanligaste typerna. De ger klassiska influensasymptom, medan C brukar visa sig lite mildare. D har ännu inte upptäckts hos människor, men är däremot vanlig hos boskap.

I år väntas typ A, eller närmare bestämt A(H3N2), dominera influensasäsongen, och den typen slår hårdast mot äldre.

Vanliga symptom:

  • Ömmande och trötta muskler
  • Allmän sjukhetskänsla
  • Trötthet
  • Hög feber som kan hålla i sig i upp till en vecka
  • Huvudvärk
  • Frusenhet
  • Halsont
  • Torrhosta
  • Dålig aptit
  • Barn får ofta kräkningar och diarré – vilket kan leda till uttorkning

Hur länge smittar influensa?

Influensan smittar via luften genom aerosol-, dropp- eller kontaktsmitta. Det innebär att när en smittad person nyser/hostar i närheten av, dreglar eller snorar på, eller rör en annan människa så är risken för smittspridning stor.

Inkubationstiden är bara mellan 1-3 dygn – och du börjar smitta redan dygnet innan du känner av några symptom, alltså innan du vet att du är sjuk. Sen är du smittsam så länge du känner dig febrig – och när du känner dig som sjukast smittar du också allra mest.

Du som har en sjukdom som försämrar immunförsvaret kan smitta ännu längre, liksom du som behandlas med cytostatika.

Annons

Hur lång själva säsongen är kan variera mellan 6 veckor till fyra månader. Läs mer om hur länge influensan smittar här!

Vaccinera dig mot influensa

Vissa riskgrupper rekommenderas att vaccinera sig mot influensan. Tillhör du någon av dessa, eller misstänker att du gör det, bör du kontakta din vårdcentral eller vaccinera dig på en drop in-tid.

Riskgrupper:

  • Gravida
  • Personer med kronisk hjärt- eller lungsjukdom
  • Personer med nedsatt immunförsvar
  • Personer med diabetes
  • Personer med annan svår, kronisk sjukdom
  • Personer som är äldre än 65 år

Här kan du läsa mer om årets vaccin, för säsongen 2019-2020.

Under förra säsongen rådde det en stor brist på influensavaccin i vissa delar av landet, på vissa ställen var det slut redan i november. Därför har man i år laddat upp med extra många doser samt ett vaccin med bredare spektrum, med virusstammar som överensstämmer med WHO:s rekommendationer för säsongen 2019–2020. Tidigare har man bara vaccinerat mot tre typer av viruset, men i år blir det mot fyra.

Denna förändring gjorde dock att starten för årets vaccinationer försenades och nu väntas kunna påbörjas den 19 november 2019.

Annons

– Vi ser vanligtvis de flesta fall runt vecka 6 och 7. Sen har man vanligtvis en liten topp under 52, så vi vaccinerar ändå i god tid, säger Jens Raffelsberger, hygienöverläkare vid Region Östergötland, till SVT.

Skydda dig mot viruset!

Det finns vissa saker du kan göra för att minska risken att drabbas av influensan. Det första är att undvika nära kontakt med personer du vet är sjuka. Sen bör du tvätta händerna noggrant med tvål och vatten, och undvik så gott det går att pilla dig i ansiktet, särskilt kring mun, näsa och ögon.

För att inte smitta andra om du själv är sjuk är det viktigt att vi alla nyser och hostar i armvecket. INTE i handen, om du inte tänker tvätta den direkt efteråt.

Hur länge ska man stanna hemma?

Stanna hemma så länge du känner av några symptom, framför allt så länge du har feber – under den tiden är du fortfarande smittsam.

Källor: Folkhälsomyndigheten, 1177 Vårdguiden, Läkemedelsverket, Hälsoliv, SVT Foto: TT

Läs mer:

Läkaren: Så vet du om du måste vaccinera dig mot influensa

Influensa eller förkylning – så vet du vad du har!

Detta bör du tänka på inför influensasäsongen

Annons