HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Forskning visar: Ett starkt hjärta kan motverka alzheimer

15 nov, 2017 
Ett starkt hjärta kan ge ett bättre minne. Det konstaterar amerikanske forskare i en studie om hur blodflödet påverkar hjärnan. "Ännu ett bevis på att det som är bra för hjärtat även är bra för hjärnan", kommenterar Dr David Reynolds i brittiska Express.
Annons

Försämrat minne är en tydlig effekt av demenssjukdomar som alzheimers. Och nu har forskare slagit fast ett samband mellan hjärtats förmåga att pumpa blod till hjärnan och minnet på äldre personer.

I studien, som presenterats i amerikanska vetenskapliga tidskriften Neurology, undersöktes hjärt- och hjärnverksamhet på runt 300 äldre personer med en snittålder på 73 år.

Läs också: Ny metod ska kunna upptäcka Alzheimer tidigare

Av resultaten att döma kan ett reducerat blodflöde från hjärtat ha en särskilt negativ effekt på de delar av hjärnan som kontrollerar minnet.

Naturligt samband

Slutsatsen betyder omvänt att ett friskare hjärta kan ge ett bättre minne.

– Vi vet att hjärnan behöver ett hälsosamt flöde av blod för att kunna upprätthålla sina många aktiviteter så det faller sig naturligt att med ett hjärta som fungerar sämre, så kommer det att bli utslagningseffekter på hjärnan, säger Dr David Reynolds, forskningsledare på Alzheimer’s Research UK till brittiska Express.

Annons

Läs också: Sofia blev sjuk i Alzheimer när hon var 39 år

– Studien är särskilt intressant eftersom den visar att den delen av hjärnan som kontrollerar minnet och som angrips i Alzheimers kan vara mer sårbar för minskat blodflöde än andra delar av hjärnan.

Motionera för bättre minne

Ett självklart sätt att motverka ett minskat blodflöde och hålla minnet friskt är att hålla hjärtat igång. Och i det avseendet är motion rätta medicinen.

– Även om den här studien inte ger några nya rön om risken för demens så är det här ännu ett bevis på att det som är bra för hjärtat även är bra för hjärnan, säger Reynolds till tidningen.

Läs också: Basta mer – minska risken för demens och alzheimers

Tjatet om motion som hälsofaktor är, som sagt, inget nytt. Och det är aldrig för sent att börja. Motion behöver ju inte innebära att man springer maraton eller bestiger berg utan kan bestå av promenader och cykling till exempel.

– Det som verkar ha störst effekt på hjärnans ”snabbhet” och minne är aerobisk träning, det vill säga konditionsträning som är bra för hjärta och blodcirkulation, har Martin Lövdén, hjärnforskare som arbetar vid institutionen för psykologi vid Karolinska Institutet tidigare sagt till Året Runt.

Artikeln publicerades först på Året Runt.

 

Annons