FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Forskare: Här är maten som kan smitta dig med fästingviruset TBE

17 jan, 2020 
Fästing livsmedel TBE.
Visste du att TBE inte bara sprids via fästingar? Det farliga viruset finns även i vissa livsmedel. De här ska du vara försiktig med!
Annons

TBE har ökat de senaste 30 åren och närapå hälften, omkring 40 procent av de drabbade, blir inte bra igen. Forskaren och mikrobiologen Anna Överby Wernstedt på Institutionen för klinisk mikrobiologi vid Umeå universitet försöker hitta metoder för att stoppa TBE-viruset innan det är försent.

– Du smittas av TBE om du blir biten av en fästing som bär på viruset. Det finns i fästingens spottkörtlar och kan snabbt överföras av ett bett. Därför kan du smittas även om du snabbt tar bort fästingen. Sjukdomstillståndet är plågsamt och allvarligt och kan ge långvariga symtom, säger Anna Överby Wernstedt.

Trendig rawfood är en risk

Vad många inte känner till är att TBE-virus även kan finnas i livsmedel som opastöriserad mjölk, getost och fårmjölk.

– Det är poppis med rawfood och andra opastöriserade livsmedel och mjölkprodukter. I Sverige och Europa är det en trend bland småjordbrukare att använda sig av opastöriserad mjölk, vilket inte är lämpligt. Det innebär en risk för matburna TBE-epedemier i Sverige, säger Anna Överby Wernstedt.

Anna Överby Wernstedt
Anna Överby Wernstedt är forskare

 

Hon berättar att en get som är infekterad med TBE kommer föra över viruset i mjölken. Om man äter får- eller getost av smittad opastöriserad mjölk kan man insjukna i TBE. I Tyskland och Österrike har hela familjer insjuknat i TBE efter att ha ätit opastöriserad getost på gårdar. Nyligen upptäcktes TBE-virus även i opastöriserad mjölk i Norge. Oron att smittas av TBE från livsmedel i Sverige ska dock inte överdrivas, menar Anna Överby Wernstedt. I Sverige är de flesta livsmedel nämligen pastöriserade. Men hennes råd är att ändå helt avstå från opastöriserade mjölkprodukter.

Annons

– Mitt råd är: Drick inte opastöriserad mjölk och ät inte ost gjord på opastöriserad mjölk. Det finns en anledning till att man pastöriserar, säger Anna Överby Wernstedt.

Hon och hennes forskarteam har tillsammans med Magnus Johansson vid Örebro universitet just avslutat ett forskningsprojekt där man letat efter  TBE-smitta i fårmjölk på svenska gårdar i Örebro.

Flera smittade gårdar hittades i Örebro

– TBE ökar oroväckande och vi ville titta på om vi kan använda får- och getmjölk för att se hur utbrett TBE-viruset är i Sverige. Vi ville också spåra nya riskområden för att övervaka spridningen framöver.

Något överraskande hittade man smittan hos hälften av fåren på 3 av 35 gårdar bara i Örebro.

– Det visar att TBE finns utbrett i ett område som inte är utmärkt som riskområde. Vi vet inte när djuret har smittats, antikroppar kan finnas kvar i blodet i flera år, säger Anna Överby-Wernstedt.

Bästa skyddet mot TBE är att vaccinera sig. Är man över 50 år krävs fyra sprutor för att få fullgott skydd första året.

– I Österrike har man i stort sett vaccinerat bort TBE efter att vaccinet blev gratis, säger Anna Överby-Wernstedt.

 

AV: Margaretha Eldh

Foto: TT

 

Läs mer:

Fästingar: Så gör du om du har blivit biten

Rekordmånga fall av TBE trots att fler vaccinerar sig

Borrelia – symtomen att hålla koll på i fästingtider

Annons