HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

För mycket järn kan ligga bakom vanliga hudproblem

03 jul, 2019 
För mycket järn ger hudproblem.
En ny studie visar att för mycket järn kan orsaka infektioner på huden. Men det är inte allt som kan gå snett i kroppen om du drabbas av järnöverskott! Det här bör du vara vaksam på.
Annons

Så får du finare hud – 5 tipsBrand logo
Så får du finare hud – 5 tips

Järn är något vi kvinnor redan tidigt i livet får lära oss vikten av. Vi får lätt järnbrist, bland annat på grund av menstruation och graviditeter, och kosttillskott riktade mot kvinnor har ofta en tyngdpunkt på just järn.

Några symptom på järnbrist är att du känner dig trött, blir lätt andfådd, tappar hår, är blek och känner dig svag. Detta beror på att 70 procent av järnet i våra kroppar finns i våra röda blodceller, där de skapar hemoglobin som transporterar syre från lungorna till resten av kroppen. När du inte får tillräckligt med syre till cellerna kommer du att känna dig trött, yr och svag.

Så vi äter järntillskott, kött och blodpudding, spenat, bönor och sojaprodukter. Allt för att få i oss tillräckligt med det livsviktiga mineralet.

Järnöverskott gav sjuk hud

Men för mycket järn är inte heller bra, visar forskning. Järnets positiva effekter är väl dokumenterade, medan de negativa har fått desto mindre uppmärksamhet. Bland annat har tidigare studier visat att järnöverskott kan leda till leverproblem, hjärtsjukdom och till och med diabetes.

Annons

En ny studie, som publicerats i tidskriften PLOS One Medicine visar dessutom att för mycket järn kan visa sig på utsidan av kroppen – genom att öka risken för hudinfektioner som den bakteriella hudsjukdomen cellulit, och bölder.

Bild på cellulit.
Cellulit är en bakterieinfektion som sätter sig i underhuden, dermis.

Forskarna har samlat information från över 500 000 personer som finns i Storbritanniens biobank, där man utgick från både genetisk och klinisk data för att ta reda på järnets positiva såväl som negativa effekter.

Forskning har tidigare visat att järn är avgörande för bakterielltillväxt, men detta är den första studien som verkligen kopplar ihop järn och bakterieinfektioner i mänsklig hud.

Studien visade även på en mindre känd positiv effekt: Järn visade sig ha koppling med lägre kolesterolhalt.

Annons

Överskott av järn farligt

Även bortsett från hudinfektionerna är ett överskott av järn väldigt ohälsosamt för oss. Järninlagring, som det kallas, kan orsakas av olika saker. Dels finns något som heter hereditär hemokromatos, som är en ärftlig sjukdom som innebär att tarmen tar upp för mycket järn från maten och leder till ett överskott av järn i blodet. Men även personer som till exempel har någon typ av blodsjukdom och behöver flera blodtransfusioner riskerar att drabbas.

”Ett överskott av järn som inte är bundet till något protein, så kallat fritt järn, kan orsaka förgiftningsskador. Det är därför viktigt att man följer de instruktioner och rekommendationer som olika tillverkare av järnprodukter ger”, skriver Kronans Apotek på sin hemsida.

För kvinnor kommer symtomen på järnöverskott ofta först i 50-årsåldern när mensen tar slut. Så länge man har mens förlorar man nämligen en del järn via mensblödningen. När mensen upphör lagras järnet istället i kroppen.

Annons

Symptom på järnöverskott:

  • Trötthet
  • Svullna leder
  • Magont
  • Kräkningar
  • Diarré

Symptom akut järnintoxikation:

  • Skrumplever
  • Metabol acidos
  • Medvetandesänkning
  • Kramper
  • Cirkulatorisk chock

Det är mindre vanligt att man får järnöverskott av mat och kosttillskott, men även här gäller det att vara medveten om riskerna.

– Järntabletter ska man bara ta om man vet att man redan har ett lågt järnvärde eller en järnbrist och det får man veta om man gör ett blodprov på vårdcentralen, har Winta Woldai, nutritionist på Apoteket, tidigare sagt till MåBra.

Har du järntillskott hemma och har små barn bör du hålla tabletterna utom räckhåll för de små.

Källa: Medical News Today, MåBra, Blodcancerförbundet, Karolinska, Livsmedelsverket  Foto: TT

Läs mer:

Alltid trött? Du kan ha den här vanliga (men okända) sjukdomen

Orolig för järnbrist? Tänk på det här!

Hård träning kan orsaka järnbrist

Järnbrist – 10 tecken på att du lider av det

 

Annons