HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Experten: Så vänjer du dig av med nässprayen efter förkylningen

15 mar, 2018 
Nässpray är en given lösning mot nästäppa för många av oss – men det är beroendeframkallande! Och slutar du inte i tid riskerar du att skada kroppens naturliga funktioner. Här tipsar farmaceuten om hur du undviker det jobbiga nässpraysträsket.
Annons

När du blir förkyld får du ofta en inflammatorisk reaktion i slemhinnorna i näsa och svalg, som gör att den svullnar och slem bildas. Det kan bli jobbigt att andas och näsan börjar rinna eller blir täppt.

För att få snabb lindring är en nässpray ett effektivt läkemedel. Ett receptfritt alternativ som minskar svullnaden i näsan då att det drar ihop blodkärlen och gör det lättare att andas.

Det många inte tänker på att dock att dessa preparat inte får användas i mer än 10 dagar i följd. Därefter måste man vänta ungefär lika länge innan man får börja dosera igen. Att bli beroende av nässpray är obehagligt och kan sänka livskvalitén. Och det är lätt att bli beroende.

Läs också: Nässpray – så undviker du beroende

Ynette Gustavsson, farmaceut på Kronans Apotek reder ut vad som gäller och vad du ska tänka på för att inte bli beroende av nässpray:

Ynette Gustavsson, farmaceut på Kronans Apotek.

Vad kan hända om jag använder nässpray mer än de rekommenderade 10 dagarna?

– Efter en längre tids användning börjar nässlemhinnan vänja sig vid läkemedlet och effekten av medicinen avtar successivt. Slemhinnan irriteras och man blir ännu mer täppt än tidigare. Det som samtidigt sker är att kroppens egna förmåga att dra ihop blodkärlen försämras och vid ett upphörande av nässprayen får man istället tillbaka nästäppan. Man upplever då att man blir tvungen att fortsätta med nässprayen, något många också gör, förklarar Ynette Gustavsson.

Annons

Läs också: Experten: Att sluta med nässpray är lika svårt som att sluta röka

Det är väldigt vanligt idag att alltid ha en nässpray nära till hands, att ha på nattduksbordet och kanske en i väskan. För att alltid vara redo. Det är ett beteende som tyvärr riskerar ett bli ett beroende om man inte är restriktiv med sin dosering av avsvällande nässpray.

Vad gör jag om jag lider av ett nässprayberoende?

– Bäst vore om du slutade helt. Utan nedtrappning. Det kommer leda till förvärrade symptom de första dagarna till kanske veckor, men det är det värt. Håll ut, och snart kommer din näsas miljö vara tillbaka till det normala, säger Ynette.

Om det inte går, försök att trappa ner istället genom att minska din dos samt antal gånger per dagar du doserar.

– Det finns exempelvis barnnässpray med en lägre mängd läkemedel per dos du kan börja med. Du kan även med hjälp av exempelvis kortisonspray trappa ner mängden förkylningsspray. Kortisonnässpray har inte samma beroendeframkallande egenskaper som förkylningsnässpray och kan med fördel kan användas under en längre period än 10 dagar.

Annons

Läs också: Förkylningens 4 faser – och vad du kan göra åt dem

Men var försiktig även med kortisonspray, då kortison bland annat försvagar nässlemhinnan och kan ge upphov till näsblödning. Det är viktigt att ditt mål är att sluta helt med nässpray inom några veckor till någon månad.

Ett tips är också att testa skölja näsan med koksaltlösning för att mildra täppan något. Det finns även näsoljor att ta till om man upplever att man blivit torr och irriterad i nässlemhinnan av alla preparat och allt snytande.

Med tanke på hur lätt det är att bli beroende, ska man ens börja använda nässpray vid förkylning?

– Så länge du använder det under en kort period löper du ingen risk att bli beroende. Använd det upp till tio dagar, inte längre, avslutar Ynette Gustavsson.

Läs också: Täppt? Det kan vara kvalsterallergi – så gör du en kvalster-detox!

Foto: IBL

Annons