SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Dietisten: Så får du bort putmagen

22 mar, 2012 
En MåBra-läsare undrar hur hon enklast blir av med sin bullmage. Vår nutritionist Anki Sundin har svaret!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

”Jag har egentligen inga problem med vikten, är ganska smal förutom min bulliga mage. När jag har ätit svullnar den och det ser ut som om jag är gravid. Vad beror svullnaden på? Jag äter ytterst lite av produkter som innehåller mjölk. Däremot blir det mycket mackor, pasta med mera. Ska jag undvika kolhydrater? Något annat som jag bör dra ner på?”

Josephine

Anki Sundin svarar:

Det kan finnas olika anledningar till att din mage svullnar. Jag föreslår att du provar dig fram för att se vad som retar den. Testa under några veckar att utesluta vissa livsmedel – ett i taget.

Vete eller laktos?

Du kan exempelvis dra ner på bröd, pasta och annat som består av framför allt vete. I stället kan du välja potatis, bönor, linser eller liknande, Tänk dock på att en del blir gasiga i magen av just bönor. Om du drar ner på en viss sorts mat under någon eller några veckor behöver du öka på något annat, så att du inte går miste om energi.

Annons

Om du inte märker någon nämnvärd skillnad när du tar bort vetemjölet provar du efter någon vecka att i stället ta bort mejerivaror som innehåller laktos.

Kom ihåg att fil, yoghurt, ost, mesost, messmör, keso, kvarg (kesella) och liknande tillhör mejeriprodukterna och som i varierande grad kan ge dig svullen mage om du är känslig för laktos.

Här kan du prova laktosfria produkter eller en ersättningsprodukt som är baserad på till exempel soja, mandel, havre och så vidare.

Socker

Socker, det vill säga sackaros, i form av läsk, kakor, bullar, godis och choklad, men även sötad yoghurt och sött matbröd, kan få en känslig mage att reagera. Jag vet inte om du äter eller dricker så mycket socker, men prova att utesluta sockerhaltiga livsmedel helt under någon vecka och se hur magen svarar på det.

Frukt

Det kan dessutom vara värt att nämna att vissa personer är känsliga för fruktos (en sockerart som finns i frukt). Hos dessa följer fruktos med ner i tjocktarmen där det bryts ner av bakterier med påföljden att det bildas en hel del gas.

Frukter som man då kan se upp med är äpple, päron, röda och svarta vinbär, hallon, vattenmelon samt honung och fling- och müsliblandningar som innehåller dessa frukter och bär. Frukter som du i stället kan begränsa dig till under tiden som du undersöker detta är banan, grapefrukt, plommon, fikon, aprikoser, blåbär, jordgubbar och körsbär.

Läs mer om hur frukt kan påverka midjemåttet negativt här!

Anki Sundin, nutritionist

Annons