ANNONSSAMARBETE MED TENA

Carin da Silva: –Kniiip och lägga benen i kors var ett måste när jag nös!

Advertisement

Får du hålla emot när du skrattar eller nyser, och har du slutat med träning och andra aktiviteter för att du är rädd att kissa på dig? Du är inte ensam. Programledaren, sångerskan och dansaren Carin da Silva fick som så många andra kvinnor problem med urinläckage efter att hon fått barn, och vågade inte träna eller röra på sig som tidigare.

– Jag tänkte alltid på mina kläder när jag tränade och använde bara svarta eller mörka tights ifall det skulle komma några droppar när jag sprang eller dansade. Jag slutade hoppa studsmatta med mina barn och den klassiska kniiiiiip och lägga ben i kors innan jag nös var ett måste.

Carin minns en gång när hon var riktigt nära att kissa på sig.

– Jag undervisade högstadieelever i dans och körde på rejält med hopp och kickar. Hoppsan! Jag glömde helt bort att knipa lite extra när jag hoppade och tänkte att jag kunde göra exakt samma sak som dem, precis som innan jag fick barn. Som tur var kom det bara några droppar och jag hade svarta tights på mig så det gick bra, men det var lite tur i oturen.

Kände sig mindre ensam

Det var under ett samarbete mellan hennes podcast ”Våra sanningar” och TENA som hon fick bekanta sig med produkterna och urinläckage i allmänhet.

– När jag läste hur vanligt det är så kände jag mig mindre ensam och skämdes mindre över att jag faktiskt hade lite problem med urinläckage efter att jag fått barn. Jag insåg att det finns hjälp att få.

carin da silva tena

Innan Carin da Silva började använda TENA kände hon oro för att träna som vanligt.

Innan Carin upptäckte TENA gjorde hon som många andra kvinnor och sträckte sig efter trosskydd. Men medan bindor från TENA är speciellt utformade för att skydda mot urinläckage är bindor och trosskydd skapade för mens, en helt annan typ av vätska som är tjockare än urin.

– Innan jag fick upp ögonen för TENA tänkte jag "trosskydd som trosskydd", men oj vad fel jag hade. Man märker verkligen skillnad när man använder rätt produkt vid rätt tillfälle. Det finns liksom en anledning till att produkterna är olika och man märker verkligen skillnad när man använder rätt produkt till rätt sak.

carin racketsport

Om du använder rätt produkter går det att som Carin da Silva leva ditt liv helt som vanligt.

Att kissa på sig är vanligare än man tror

En undersökning som gjordes av TENA Sverige visade att 56% av Sveriges kvinnor lider av inkontinens. Och det är inte bara äldre som drabbas – i åldersspannet 18-29 låg siffran på 45%. Undersökningen visade också att 1 av 3 tillfrågade kvinnor hade regelbundna problem flera gånger om dagen eller i veckan. Om du kissar på dig ibland är du med andra ord långt ifrån ensam – men enligt samma undersökning är ämnet tyvärr fortfarande tabubelagt, 63% vågade inte prata om sina besvär med andra. En av orsakerna? 14 procent anser att det är pinsamt. För Carin da Silva är de siffrorna inte förvånande alls.

– Det är väl ingen som vill gå runt och basunera ut att man ibland kissar på sig men i och med att det är så otroligt vanligt så tror jag att om man bara öppnar upp sig lite om sin egen problematik så kommer man få medhåll från många olika håll. Genom att prata om det på det här sättet som jag gör nu så hjälper jag förhoppningsvis fler som känner sig ensamma. Det var ju så det var för mig när jag läste om hur vanligt det är.

För Carin är det viktigt att lyfta att ingen är ensam när det kommer till att kissa på sig – och att vi kvinnor slutar sänka rösten när vi pratar om problemet.

– Du måste komma ihåg att det är inget fel på dig! När jag pratar med mina vänner om det här är det inte en enda av dem som inte förstår vad jag pratar om. Jag tror att om man skulle våga prata med, i alla fall sina närmaste tjejkompisar så skulle man höra hur de har det och på det sättet känna sig mindre ensam. Livet är för kort för att hålla tillbaka och skämmas för något som inte behöver vara ett problem!

carin da silva barn

Nu kan Carin leka med barnen utan rädsla över att det ska komma några droppar när hon skrattar.

Utvald läsning