FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Anders Tegnell: Munskydden kommer inte rädda oss

14 aug, 2020 
Anders Tegnell leder smittspårningen av corona
Många är kritiska mot Sveriges strategi att inte rekommendera munskydd – men Anders Tegnell står fast vid att de inte kommer minska spridningen av corona.
Annons
IVA-sjuksköterskan Elinors ilska: "Skärp er"Brand logo
IVA-sjuksköterskan Elinors ilska: "Skärp er"

Debatten kring användandet av munskydd mot corona är ständigt återkommande och aktuell – inte minst nu när semestrar och sommarlov börjar ta slut.

Det finns exempelvis en risk att det kommer bli betydligt större trängsel i kollektivtrafiken nu jämfört med tidigare, något bland annat SL (Storstockholms lokaltrafik) varnar för.

– Det vi förväntar oss och det vi tror kommer att hända – i och med signalerna från Folkhälsomyndigheten om att smittspridningen har planat ut, att färre är inlagda på sjukhus och att dödstalen sjunkit – är ju att folk börjar slappna av lite grann. Det tror vi kommer att öka trycket på kollektivtrafiken, säger Claes Keisu på SL:s presstjänst till TT.

Anders Tegnell om munskydd mot corona

Och när det gäller kollektivtrafiken verkar allt fler svenskar vilja se ett krav på munskydd där. Bland annat visar en ny undersökning av Demoskop/Aftonbladet att fyra av tio vill att skydden ska användas när man åker buss, tunnelbana etc.

Annons

Men Sveriges strategi att inte rekommendera munskydd fortsätter. I Morgonstudion i SVT fick Anders Tegnell återigen svara på frågor kring detta – och han står fast vid att det allra viktigaste för att undvika covid-19 är att hålla avstånd.

På frågan hur man som enskild person på bästa sätt kan skydda mot sig mot viruset svarar han:

– Man ska hålla avstånd och tänka på handhygien. En ansiktsmask skyddar inte dig själv, den kan möjligtvis skydda andra om du är sjuk.

Tegnell: Munskydden kommer inte rädda oss

Däremot säger han att Folklhälsomyndigheten ständigt utvärderar och håller koll på frågan.

– Är det så att situationen förändras, antingen kunskapsmässigt eller att vi ser att det blir väldigt mycket trängsel i områden med mycket spridning, så får vi förstås då överväga om munskydd kan vara ett komplement.

Anders Tegnell menar att det inte är så enkelt att bara börja använda dem.

– Det finns vissa problem med munskydd som man inte diskuterar, bland annat tillgångsfrågan. Och var gör man av dem när man använt dem?

– Dessutom ser vi att flera länder med munskydd har haft stora utbrott. Munskydden kommer inte rädda oss.

Foto: TT

LÄS MER:

Ny svensk forskning: Munskydd i tyg skyddar mot corona

Anders Tegnell: Därför rekommenderar vi INTE munskydd

WHO: Så använder du munskydd på rätt sätt

Annons