FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

9 riktigt äckliga saker som kan hända dig som är nagelbitare

04 jul, 2018 
Att bita på naglarna kan föra med sig ett och annat otrevligt...
Slutar du inte bita på naglarna efter att ha läst det här kommer du nog aldrig göra det... Men ifall du ändrar dig har vi lagt med våra bästa tips för att sluta gnaga.
Annons

Säg den nagelbitare som inte fått höra ”sluta bit, det är inte bra”. Nähä, men varför är det inte bra då? Visst, smutsiga, bakteriedränkta fingrar i munnen kan möjligen leda till några extra förkylningar, men utöver det kanske du trodde att det mest var en ful, men ofarlig ovana? Nope, det är värre än så…

Nio superäckliga saker som kan hända när du biter på naglarna

Nagelbitande kan orsaka äckliga hudinfektioner…

Ditt tuggande ökar risken för bakterieinfektioner runt och under naglarna som kan orsaka röda, svullna och varfyllda fingertoppar. Ofta kräver de antibiotika för att läka. Fy.

…och allvarliga inflammatoriska tillstånd i resten av kroppen

Och om infektionen går för långt kan den påverka lederna i handen så mycket att det kan ge septisk artrit (ledinflammation). Vill det sig riktigt illa kan tillståndet kräva operation eller till och med i värsta fall orsaka livshotande sepsis… Ovanligt ja, men fullt möjligt.

Annons

Mycket mer bajsbakterier i munnen

Ursäkta ordvalet, men så är det. Forskare har undersökt hur mycket bakterier nagelbitare egentligen fick in i munnen. Tre av fyra nagelbitare hade kräk- och diarrébakterier som e-coli i saliven. Bara en av fyra som inte gnager naglar hade dem. Mmmm.

Nagellack är inte bra för kroppen

Många nagellack har tidigare innehållit formaldehyd, ett cancerframkallande kemiskt medel som bland annat används för att balsamera lik. Äta – öh, nej tack! I september 2017 förbjöds ämnet i nagellack i EU, men vi misstänker att du har både ett och två lack i skåpet som är äldre än så.

Läs också: Det här avslöjar naglarna om din hälsa

Deformerade naglar

Kroniskt och långvarigt nagelbitande kan skada nagelbädden så mycket att du kan få permanenta förändringar på nagelns form och tillväxtzoner.

Herpes – och vårtor

Om du ofta får herpesblåsor runt munnen kan du föra över infektionen till dina fingrar. Det är också lätt för nagelbitare att föra över vårtor till munnen. Hu.

Annons

Förstörda tänder

Kanststötta och sönderflisade tänder är inte ovanligt hos nagelbitare. Det är sällan det blir så illa att det blir större sprickor, men det kan lossna flisor som både är missprydande och i längden kan orsaka värre skador. Nagelbitare gnisslar dessutom tänder oftare än andra.

Förändrat bett

Flitiga bitare gnager oftast med samma tänder vilket i längden kan påverka tändernas läge. I vissa fall så pass att hela käken hamnar ur position.

Ömt tandkött

Små avgnagda nagelflisor kan kila sig in i tandköttet och orsaka smärtsamma inflammationer och infektioner. Det må vara ovanligt, men återigen, det har hänt.

 

Så slutar du att bita på naglarna – 7 tips

Om inte texten ovan skrämt dig tillräckligt för att lägga ner tuggandet för gott, kommer här några andra tips på vägen.

  • Håll naglarna korta, välklippta och mjuka (smörj ofta med olja), så det inte finns så mycket att tugga på.
  • Måla naglarna och håll dem i nitiskt fint skick.
  • Ha alltid en nagelfil med dig och fila bort flisor så fort de uppstår så att du inte blir sugen på att bita bort dem.
  • Beskt medel. Prova dig fram i djungeln av illasmakande medel och se om du hittar något du verkligen inte klarar av.
  • Positiv feedback och beröm från omgivningen ökar chansen att lyckas.
  • Hitta något annat att tugga på, framförallt vid tillfällen då du vet att risken är stor att du börjar bita. Exempelvis tuggummi eller en bit lakritsrot kan vara bra ersättningar.
  • Skaffa ett armband som dels funkar som en påminnelse om din nya vana, och dels kan bli ett substitut att sitta och pilla på när det kliar i fingrarna.

Läs också: Nagelbitare? Det kan avslöja ett och annat om din personlighet!

Källa: Health.com Bildkälla: IBL

Annons