HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

9 goda vanor som skyddar mot cancer

25 maj, 2017 
En tredjedel av all cancer i Sverige kan förebyggas med sunda, enkla levnadsvanor som alla kan följa. MåBra har sammanställt råden 
med bevisad effekt!
Annons

Varje år får 60 000 svenskar diagnosen cancer. Men med en sundare livsstil skulle 20000 av dem slippa sjukdomen. Allt enligt tung och omfattande forskning från världshälsoorganisationen WHO.

En mindre del av alla cancerfall, runt fem till tio procent, beror på generna. De är det svårt att ändra på.

Men resten kan vi försöka göra något åt. Till exempel ändra våra solvanor, alkoholkonsumtionen och kosten. Livsstilen ligger bakom en tredjedel av alla cancerfall, enligt WHO, och den allra värsta vanan är förstås rökning. Bara i Sverige orsakar rökning 6 800 cancerfall per år.

Läs också: Födelsemärket på Karolinas hand var cancer

Förutom den självklara uppmaningen att inte röka kan du följa de här råden för att minska din risk att bli sjuk. De bygger på forskning från IARC, International Agency for Research on Cancer, som är WHO:s organ för cancerforskning.

Fler faror i hemmet du ska undvika:

Strålning hemma värre än mobilen

Många oroar sig för mobilstrålning och speciellt risken för att få en hjärntumör av den. Enligt WHO är mobiltelefoner, särskilt den första generationens, möjligen cancerframkallande. De nyare mobiltelefonerna strålar dock mycket mindre och trots att mobilanvändandet ökat kraftigt har inte hjärntumörerna ökat i samma omfattning. Mobilen är dock inte det vi bör oroa oss mest för – den mest cancerframkallande strålningen kommer från solen, följt av röntgen och radon.

Annons

Läs också: Så minskar du strålningen från mobilen

Skåla lagom (eller helst inte alls)

Sätt inte paraplydrinken i halsen nu, men faktum är att all alkohol – även i små mängder – är cancerframkallande. Ett enda glas vin per dag ökar risken för bröstcancer med 10 procent. Alkohol orsakar också cancer i lever, munhåla och strupe.Vill man njuta av alkohol ska man dricka så lite som möjligt, så sällan som möjligt. Ju mer man dricker, desto mer ökar risken.

Läs också: Mer än ett glas vin om dagen kan ge cancer

Låt inte vikten rusa iväg

2000 cancerfall per år beräknas övervikt och fetma orsaka, bara i Sverige. Som övervikt räknas ett BMI över 25. Det handlar bland annat om cancer i tarmar, bröst, bukspottkörtel och livmoder. Forskning visar att en kvinna som går upp fem kilo i vuxen ålder höjer sin risk att få bröstcancer efter klimakteriet med 10 procent. Samtidigt höjs risken för livmoderkroppscancer med 40 procent. Enligt WHO hänger den skenande överviktsepidemin främst ihop med de här livsstilsfaktorerna – som är lätta att ändra på:

Annons
  • Vi dricker allt mer läsk.
  • Vi tittar för mycket på tv.
  • Vi tar bilen till och från jobbet.

Var aktiv – alltid!

Motion är en mirakelmedicin, även mot cancer. Det påverkar våra tillväxthormoner, immunförsvaret och upptaget av insulin positivt – och det i sin tur hämmar tillväxten av cancertumörer.

Rör man på sig regelbundet minst 150 minuter i veckan minskar risken för cancer. Dubbel dos minskar risken ännu mer! Däremot behöver du inte trippla dosen, det ger nämligen inte längre någon ytterligare skyddseffekt.

Även om du motionerar ska du undvika stillasittande. Ett stillasittande liv ökar cancerrisken med 30 procent.

Läs också: Cancer: Ny metod får cancerceller att dö

Skydda dig mot bakterier och virus

Magsårsbakterien helicobacter pylori, humant papillomvirus samt hepatit B och C kan i värsta fall leda till cancer. Så här skyddar du dig:

  • Magsårsbakterien, som hälften av oss bär på, går att behandla. Sök därför hjälp om du har symtom på magsår. Tack vare behandling har magsäckscancer minskat kraftigt.
  • Humant papillomvirus, HPV, överförs vid sex och kan leda till cancer i livmoderhalsen, slidan, munnen och ändtarmen. I dag vaccineras flickor mot HPV. Äldre, ovaccinerade kvinnor kan skydda sig genom att använda kondom och hålla nere antalet sexpartner. Det är även viktigt att gå på de provtagningar av livmoderhalscancer man blir kallad till.
  • Hepatit B- och C-virus kan leda till levercancer. Båda virusen sprids via blod och ibland även andra kroppsvätskor. Det finns vaccin mot hepatit B. Det finns däremot inget vaccin mot hepatit C men det kan behandlas med medicin. Bästa förebyggande råden är att inte dela sprutor med andra och att undvika oskyddat sex.

Läs också: 10 frågor och svar om cancer i underlivet

Rensa bort miljögifterna

Nej, det är varken parabener, ftalater eller mikroplaster som anses vara de största farorna i hemmet. Det WHO i stället höjer ett varnande cancerfinger för är azofärger, som används för att färga textilier. Kadmium är ett annat cancerframkallande ämne.

Annons

Vi får i oss det bland annat via spannmål och potatis. Konstgödsling och förbränning av sopor är andra saker som sprider kadmium. WHO varnar även för arsenik, som vi främst får i oss via ris och cigarettrök.

Läs också: 6 faktorer som påverkar din risk att få bröstcancer

Bli medicinmedveten

Precis som när det gäller mat finns det mediciner som både kan minska och öka risken för cancer. Dilemmat är att ett läkemedel som kan öka cancerrisken ändå kan vara livsnödvändigt. Det gäller till exempel mediciner som används efter en transplantation. Ett läkemedel som däremot inte anses livsnödvändigt och som kan öka risken för bröstcancer är hormonersättningspreparat mot klimakteriebesvär. Därför är rekommendationen att:

  • Hormonersättning bara ska ges under så kort tid som möjligt och endast vid svåra klimakteriebesvär.
  • Hormonersättning ska inte tas som skydd mot benskörhet, demens eller hjärt-kärlsjukdom.
  • En medicin som i låg, daglig dos däremot minskar risken för tarm-, hud- och äggstockscancer är värktabletter som magnecyl, aspirin och treo. Trots det avråder forskarna från att man tar dem för att förebygga cancer. Detta eftersom värktabletterna samtidigt höjer risken för blödningar och stroke.

Välj rätt mat

Vad du äter kan både minska och öka risken för olika cancerformer. Men det är lätt att bli förvirrad eftersom matlarmen duggar tätt. Det forskningen är ense om i dag är att aflatoxin och charkuterier – korv, skinka, bacon och pastej – ökar risken för cancer.

Annons

Däremot är man inte ense om hur det är med rött kött. I vissa studier ser man en ökad risk om man äter mycket rött kött, i andra ser man ingen sådan riskökning. Fågel och fisk ger ingen ökad cancerrisk. När det gäller vilt saknas det forskning.

Aflatoxin är ett gift som kan bildas i torkad frukt, nötter, majs, ris, fikon och kryddor som angrips av mögel. Det ökar risken för levercancer. Man ska därför inte äta de här matvarorna om de ser mögliga eller missfärgade ut.

Det finns också livsmedel som skyddar mot cancer. WHO nämner särskilt de här ”superfoodsen”:

  • Vitlök och fiberrik mat, som kan minska risken för tarmcancer.
  • Frukt och grönsaker, som anses förebygga cancer i munhåla, strupe och magsäck
  • Kaffe, som ger ett visst skydd mot cancer i bröst, lever och livmoder
  • Medelhavskosten med mycket olivolja och grönsaker men lite rött kött skyddar sannolikt också.

Läs också: Bären som skyddar mot cancer & hjärtsjukdom

Sola säkert!

Äntligen sommar och sol! Och visst kan – och ska! – du njuta av solen. Men det är bra att känna till följande: Det finns två skäl till att hudcancer har ökat så mycket i Sverige. Dels blir vi allt äldre och hinner utveckla hudcancer, dels har vi ändrat våra solvanor och åker på solsemester oftare och däremellan bättrar vi på färgen i solarium. Båda sakerna ökar risken för hudcancer. Men här hemma finns det ingen anledning att drabbas av solfobi. Vi behöver sol för att bilda D-vitamin. Det räcker dock med 15 minuter för en ljushyad person att få dagsbehovet. Mörkhyade personer behöver något mer. Och när du vistas i solen ska du tänka på det här:

  • Skydda dig med kläder, solhatt och solglasögon.
  • Använd solskyddscrème som ett komplement till kläder.
  • Smörj in dig rejält och ofta med en hög solskyddsfaktor.
  • Undvik till varje pris att bli röd!
  • Sök skugga mitt på dagen.

AV Vivvi Alström FOTO: Thinkstock

Strålande nyheter: Så solar du dig frisk!

Älskar du att sola? Om du undviker att bränna dig minskar risken att drabbas av hudcancer. Här är fem solsmarta tips att tänka på i sommartider!

Läs också: Strålande nyheter: Så solar du dig frisk!

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons