FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

7 problem när du försöker sluta med socker – så löser du dem

20 aug, 2018 
Detoxa kroppen från socker efter sommaren!
Har det blivit lite för mycket av det goda? Då kan en sockerdetox vara en bra kickstart. Men för att lyckas är det bra att vara förberedd. Ladda både med smarta val i köket och mentalt inför utmaningarna och biverkningarna du kommer ställas inför.
Annons
Så blir du sockerfri på 7 dagarBrand logo
Så blir du sockerfri på 7 dagar

Känner du att det är svårt att stå emot sockret är det bästa knepet att vara hård i början, för de allra flesta ger det värsta suget med sig efter några dagar. Ladda skåpen med andra saker du tycker är goda, men som inte innehåller socker, annars är risken att det kommer det kännas som en livsstil du aldrig kommer hålla och du kommer falla i fällan fort. Kanske några bitar god ost eller en liten italiensk-inspirerad bricka med skinka, salami och oliver? Eller kanske den här goda chokladmoussen med avokado? Och glöm inte – det sägs ta 21 dagar att etablera en vana!

Därför är det så svårt att sluta med socker

Vi är genetiskt programmerade att tycka om söta smaker, det börjar redan med den söta bröstmjölken. Socker triggar signalsubstansen dopamin från hjärnans belöningssystem – samma hormon som också utlöses vid sex och användande av droger. Det säger en del om hur svårt det kan vara att stå emot sockersuget.

Annons

Efter en längre tids regelbundet sockerintag skapar kroppen en tolerans mot dopaminkickarna, och vi kräver mer och mer för att vara nöjda. Försöker vi sluta kommer abstinensen som ett brev på posten. Här är sju vanliga fällor som kan göra livet extra surt för dig när du skär ner på sockret – och tips på hur du kan överlista dem.

Läs också: Testa dig själv – är du sockerberoende?

Så övervinner du biverkningarna när du sockerdetoxar:

1. Cravings

Alla förbud triggar vårt ”vill ha”-system – och sockerdetox är verkligen inget undantag.

Din lösning: Det bästa sättet att snabbt komma ifrån sötsuget och stabilisera kroppens kicksökande är regelbundna måltider till största del bestående av hälsosamma fetter och protein. Dra ner på kolhydraterna till en början och gör smarta val som fullkornsprodukter och mycket grönt. När suget lagt sig kan du successivt föra in eller öka på andra typer av kolhydrater som frukt och pasta.

Annons

2. Matsmältningsproblem

När du slutar äta mat som innehåller socker så kommer bakteriefloran i din tarm att ändras. Många av de miljontals bakterierna och mikroorganismerna i din mage trivs och frodas på socker så om mängden plötsligt minskar rejält kan det ta ett tag innan balansen återställs. De behöver anpassa sig till din nya kost som förmodligen också innehåller mer fibrer och fler svårsmälta grönsaker. I början kommer magen att reagera en hel del och vanliga symtom kan vara förstoppning, diarré och uppblåsthet. Jobbigt ett kort tag men i längden gör du dina tarmar och ditt immunförsvar en stor tjänst.

Din lösning: Får du mycket problem, trappa ner lite på fibrerna, drick mycket vatten och ta det lugnt med kaffet (kan tyvärr krocka lite med nästa punkt…) Men håll ut, förmodligen kommer det att gå över fort!

3. Trötthet

Är du van vid att bota din trötthet med snabba sockerkickar kommer du säkert att brottas med känslan av både allmän energibrist och akut trötthet. Men det går över snabbt när du håller blodsockret på en jämn nivå.

Annons

Din lösning: Quickfix: Kaffe, såklart. Men det klart smartaste är att hålla en jämn energinivå med hjälp av hälsosamma fetter från bland annat avokado, olivolja, lax, kokos och nötter. Bra för hjärnan, huden, förbränningen och en hela massa annat som bonus. Var snäll mot dig själv och vila mycket.

4. Huvudvärk

Huvudvärk är en ganska vanlig bieffekt när du trappar ner på sockret och kroppen inte får kickarna den är van vid.

Din lösning: Glöm inte att dricka mycket vatten. Träning sätter fart på blodcirkulationen, vilket kan hjälpa. Känner du dig för trött och orkeslös för ett tuffare pass, ta en rask promenad istället – också ett bra knep när suget är som värst. Gå inte förbi kiosken bara.

5. Influensaliknande symtom

Precis som vid andra beroendeavvänjningar kan sockerdetox ge influensaliknande symtom som förutom redan nämnda trötthet och huvudvärk kan vara exempelvis frossa och muskelvärk. Det är en signal på att din kropp försöker återställa systemet från sitt beroende.

Annons

Kroppen släpper också ifrån sig överflödig vätska som samlats när du gått bananas på kolhydraterna (som binder vätska i kroppen). När du tappar vätska förlorar du även en del salter vilket kan ge muskelvärk och öka risken för kramp.

Din lösning: Mycket vatten, träning och en bastu kan skynda på utrensningen av slaggprodukter och hjälpa kroppen och energin på traven. Glöm bara inte att återställa saltbalansen efteråt! Koriander, spirulina och chlorella är också vetenskapligt bevisade hjälpmedel för utrensning. Så en grön juice eller en god koriandersallad kan vara värt att testa!

6. Hunger

Ett vanligt misstag när man bestämt sig för att undvika socker är att man glömmer att ersätta de målen med vanlig mat, vilket bara gör situationen ännu värre. Suget blir ännu större och risken att man sträcker sig efter dåliga val ökar.

Din lösning: Ligg steget före och ät ett litet, nyttigt mellanmål, även om du inte är så hungrig just nu. Du kommer tacka dig själv!

Annons

7. Humörsvängningar

Självklart påverkas både hjärnan och blodsockret av din nya kost. När den kroniska dopaminstimulansen plötsligt slutar kan du bli lättretad, få kort stubin och känna dig trött och nere. Men blodsockret kommer snabbt att stabilisera sig och eftersom socker ofta förvärrar just ovanstående tillstånd kommer du känna dig mer harmonisk och balanserad så fort kroppen anpassat sig.

Din lösning: Ät lite och ofta och jobba aktivt med att förebygga situationer där du vet att du kan bli extra lättretlig eller ledsen.

Läs mer: Häng på MåBras sockerdetox

Läs också: Du kan äta 46 teskedar dolt socker varje dag!

Källa: Mindbodygreen.com. Bildkälla: IBL

Annons