FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

6 faktorer som ökar risken för demens – som du kan undvika!

01 nov, 2019 
Äldre kvinnas händer med en klocka och två iunga tjejer som spelar fotboll på ett fält
Vad har fotbollsproffs gemensamt med medelålders kvinnor med dålig kondis? De löper ökad risk att drabbas av demens. Här är anledningen – och vad du kan göra åt det.
Annons

Varje år får 25 000 personer i Sverige diagnosen kognitiv sjukdom eller demens. Två av tre är kvinnor. Här är några faktorer som ökar risken att drabbas – och vad du själv kan göra för att förebygga dem!

Slag mot huvudet

Det är redan konstaterat att boxare drabbas av ”boxardemens”, det vill säga kan få demens och alzhemiers sjukdom till följd av hjärnskador de ådrar sig under matcherna. Nu visar en ny studie från University of Glasgow som publicerats i The New England Journal of Medicine att även fotbollsproffs löper större risk att få demens och dö i sjukdomen. Varför fotbollsproffs drabbas oftare än demens än andra, är oklart. Men en gissning kan vara att slag mot huvudet och nickningar bidrar.

Hur minskar jag risken för slag i huvudet? Använd cykelhjälm. Undvik sporter där huvudet är utsatt – åtminstone om du lider av ökad risk att bli demenssjuk, till exempel på grund av ärftlighet.

– Nackmuskeln är inte fullt utvecklad, så man ska låta bli att nicka när man är barn. Sedan kan man sätta igång och träna nickningar i puberteten, säger Henrik Zetterberg, professor i neurokemi, till SVT:s Aktuellt.

Annons

Sömnstörningar

Sömnstörningar i medelåldern leder till en ökad risk att drabbas av demens, enligt en studie från KI som publicerades förra året. Det gällde både om man sover dåligt under natten och vaknar tidigt – och om man sover för länge, det vill säga mer än nio timmar per natt. Att förbättra möjligheterna att sova gott är med andra ord ett bra sätt att minska risken för demenssjukdom.

Hur får jag bättre sömn? För att förbättra förutsättningarna för god sömn kan du gå ut och lapa ljus mitt på dagen, träna, inte dricka kaffe efter lunch, undvika alkohol plus ha ett kallt, tyst och skärmfritt sovrum.

Stillasittande

Medelålders kvinnor med god kondition löper mycket mindre risk att utveckla en demenssjukdom senare i livet, än sina otränade systrar. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin. Kvinnorna i studien fick göra ett cykeltest och delades in i toppresultat, genomsnittligt resultat, sämre resultat – dessutom var några tvungna att avbryta testet. Av de i toppgruppen fick fem procent demens. I mellangruppen var andelen 25 procent, och i den lägsta gruppen 32 procent. Av de kvinnor som tvingades avbryta testet drabbades 45 procent av demens.

Annons

Hur kommer jag i gång och träna: Börja på en nivå som inte är för tuff och öka gradvis tempot. Testa olika träningsformer och se vad som du tycker är roligt. MåBra har många verktyg och artiklar som kan hjälpa dig, till exempel:

Motionstabellen

Övervikt och fetma

Risken för demenssjukdom ökar dramatiskt om man bär på extrakilon. För några år sedan visade en studie från Aging Research Center i Stockholm att övervikt gav en riskökning med 70 procent och fetma ökade risken med hela 288 procent. Anledningen är sannolikt att hjärt-kärlssjukdom, högt blodtryck och åderförkalkning ofta drabbar överviktiga personer.

Hur går jag ner i vikt? Lägg om kosten och rör mer på dig. MåBra har flera tjänster och verktyg som kan hjälpa dig på vägen:

Ner i vikt-tjänster

Kaloritabellen

Kaloriberäknad veckomeny

Högt – och lågt – blodtryck

Det finns ett samband mellan höjt blodtryck i medelåldern och att senare i livet få demens eller alzheimers. Blodtryck över 140/90 anses vara högt blodtryck. Hos äldre personer finns även ett samband mellan lågt blodtryck och demenssjukdom.

Annons

Hur kan jag ner blodtrycket? De bästa sätten att hålla nere blodtrycket är träning, att sluta röka, gå ner i vikt, dricka mindre alkohol och äta mer fisk, frukt och grönsaker.

Rökning

Det finns inte något samband mellan rökning och altzheimers sjukdom. Däremot ökar risken för vaskulär demens, som framkallas av skador och sjukliga förändringar i hjärnans blodkärl, om du röker.

Hur slutar jag röka? Vilken metod som fungerar är högst individuellt. Det går bland annat att välja mellan att gå en kurs, ladda ner en sluta röka-app, tugga nikotintuggummi eller testa en behandling som akupunktur, hypnos eller KBT.

Tyvärr går inte allt att påverka. Den absolut största riskfaktorn för demensjukdom är hög ålder och ärftlighet spelar också roll.

Källor: forskning.se, demenscentrum.se, alzheimerfonden.se, hjarnfonden.se

Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

Alzheimer eller bara dåligt minne? Här är skillnaden!

Sofia, 41 har alzheimers: Jag kommer att glömma mina barn

Demens eller alzheimer – här är skillnaden! Och knepen som kan hjälpa dig att förebygga båda

Annons