Annons

Annons

Haka på hetaste resetrenden: Basta i Helsingfors – stor guide!

På väg till Helsingfors? Gör en hälsosam avstickare till en av stadens många udda bastur - så här hittar du dem!

Att gå på tur i Helsingfors kan vara en kall och blåsig historia, åtminstone vintertid. Men det finns alltid en bastu nära till hands, även för en turist som behöver värma sig. Man kan välja mellan lokala finska bastur, till exempel en gasuppvärmd bastu (Suvilahti Gas Sauna) eller en tältbastu (Lapinlahti Tent Sauna).

Annons

Numera finns också lite större och mer turistanpassade bastukoplex som har öppet året runt. Bara det senaste året har det poppat upp två nykomlingar som båda ligger nära finlandsbåtarna, oavsett vilket rederi man åker med. Det är alltså lättare än någonsin att värma sig före eller efter shoppingturen på stan!

Gilla MåBra på Facebook

Helsinki_Sauna_Day-2016_03_12-Eetu_Ahanen_048_5683

Här kan du basta året runt i Helsingfors:

  • Allas Sea Pool. Nyöppnad anläggning med flera bastur och utomhusbassänger där du badar mitt i city med staden som utsikt. Här kan du ta ett efter bastun-dopp i uppvärmd pool eller varför inte i själva Östersjön. Öppet året runt. Du kan hyra badkläder på plats. Här finns även restaurang.
  • Precis bredvid Allas ligger SkySauna som är inrymd i det stora pariserhjulet. SkySauna rymmer fem personer och kan hyras för privat bruk. Då ingår även jacuzzi – men på land.  Perfekt för den som vill basta och se staden 40 meter från ovan, samtidigt.
  • Hipp arkitektur möter karg, finsk bastukultur utan delfinsång i  Löyly. Bastupalatset i trä har blivit en poppis mötesplats för både helsingforsbor och turister. Välj mellan vedeldad bastu eller rökbastu och svalka sedan av dig med ett dopp i Östersjön direkt från bryggan. Avsluta med en drink eller middag i restaurangen.

PSST! Om du vill bada bastu som en riktig finne gör du det utan badkläder. Det är inte heller särskilt finskt att dricka öl när man bastar. Möjligen gör man det efteråt.

…och missa inte det här när du ändå är i stan!

Hälsoshoppa

IMG_5619

Gamla Saluhallen finns roliga och udda hälsoprodukter bland annat  tjärtvål med björnfett. Du kan också fynda havtornsglögg och andra drycker med det finska superbäret. Eller varför inte lite konserverat (och magert) björn- eller renkött? Vila sedan fötterna på Robert´s Coffee eller i det mycket populära oh prisvärda soppköket.

Pausa med stil

I det gamla, anrika Brofeldska huset nära södra hamnen ligger restaurang Salutorget som serverar afternoon tea i unik miljö som är som balsam för själen.

Finsmaka på Finland

IMG_5639

En av de bättre restaurangerna i Helsingfors heter Finnjävel. Men låt dig inte luras av namnet. Här kan du ägna dig åt fine dining, bland annat finns det avsmakningsmenyer med finska smaker, vilket bland annat betyder att maten är mindre söt och mer syrlig än i de andra nordiska länderna.

Köp hem kaviar

IMG_5636

I Finlandia Caviar shop och restaurang har man samlat världens bästa kaviar – och den vodka och champagne som smakar bäst till. Provsmaka på plats eller köp hem. Vill du briljera på riktigt köper du hem en burk karelsk kaviar, som lär vara något alldeles extra. Här serveras också kaviar i ostron, för den som vill ta ut de kulinariska svängarna ordentligt.

Så här kommer du till Helsingfors:

M/S Viking Gabriella avgår från Stockholm till Helsingfors varannan dag. Fartyget är nyrenoverat med flera nya restauranger och en ny nattklubb.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…