Annons

Annons

Hajpade Pokémon Go ger spelarna motion – och kan hjälpa mot depression

Hajpade Pokémon Go ger spelarna motion – och kan hjälpa mot depression
Pokémon Go har bara funnits en vecka, men har redan hjälpt folk med allt från motion till depressioner.

Fenomenet Pokémon är inget nytt. Det första spelet kom 1995, och snabbt fylldes världen av små pokémontränare som letade, bytte och slogs med små monster med namn som Pikachu och Bulbasaur.

Men det är först med det nya Pokémon Go som spelarna måste ge sig ut i naturen för att spela – det är nämligen där alla pokémon finns.

Annons

Spelet använder sig av telefonens GPS och kamera för att läsa av var du befinner dig, och anpassa spelet och dess innehåll efter omgivningen. I stället för att styra en figur i telefonen, måste spelarna alltså röra på sig fysiskt i olika miljöer för att upptäcka nya pokémon att samla.

Gilla MåBra på Facebook

Och av reaktionerna att döma har det gett en del träningsvärk.

 

Andra menar att spelet hjälpt dem med alltifrån depression till ångest och torgskräck, skriver Psychcentral.

Och enligt Magnus Lindwall, professor i idrottsvetenskap vid Göteborgs universitet, finns det ett nära samband mellan ökad fysisk aktivitet och bättre psykisk hälsa och självförtroende.

– När det gäller depressioner har fysisk aktivitet lika stark evidens som psykoterapi och psykofarmaka. Det finns gott om belägg för det, det är inte kontroversiellt, säger Magnus Lindwall, som forskat på hur motion motverkar stress.

Av reaktionerna att döma har Pokémon Go för många blivit ett verktyg för just detta. Även om spelet även orsakat en del olyckor, när spelare varit för uppslukade av sina telefoner, är detta klart intressant i tider av skärmtidsdebatter och allt fler stillasittande barn, menar Magnus Lindwall.

– Jag tror att det kan vara ett sätt att nå barn och ungdomar på deras digitala hemmaplan. Kan man leka fram motivation att röra på sig är det jättebra.

Samtidigt höjer han ett varningens finger:

– Letar man pokémon hela natten i stället för att sova eller göra läxan är det såklart inte bra, men där skiljer sig inte det här spelet från de som fanns tidigare.

Pokémon Go finns i dag bara i Nya Zeeland, Australien och USA – där det toppar listan över nedladdade appar – men väntas komma till Europa ”inom ett par dagar”.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…