HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Gravida litar på förlossningsvården – men är oroliga

09 jul, 2018 
Platsbrist och stress för blivande föräldrar oroliga – trots att de litar på vården.
Trots att vi är inne i förlossningsvårdens tuffaste månad har svenskarna stort förtroende för den, visar en ny undersökning. Däremot oroar sig blivande föräldrar för att något ska hända med barnet under förlossningen, och att inte få plats på BB.
Annons

Juli är den månad då flest barn föds i Sverige – men det är som bekant även den stora semestermånaden, vilket innebär minskad bemanning på många BB. I år visar till exempel siffror från Stockholms läns landsting att antalet förlossningar i juli kan nå gränsen för vad sjukhusen i länet klarar av.

Det här är inget nytt problem utan är en fråga som blir lika aktuell inför varje sommar.

Läs också: Sverige rasar när BB Sollefteå stänger

Trots detta har svenskar ett stort förtroende för den svenska förlossningsvården, visar en ny Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av Trygg-Hansa. Åtta av tio svenskar som fått barn de senaste fyra åren uppger att de har ett starkt förtroende för förlossningsvården.

– Trots att förlossningsvården fått en hel del kritik de senaste åren, både av föräldrar och av barnmorskor, är förtroendet för förlossningsvården mycket högt. Svensk förlossningsvård håller hög klass och våra barnmorskor är oerhört kompetenta. Många blivande föräldrar oroar sig dock för att inte få plats på det sjukhus de önskat eller att personalen inte ska ha tillräckligt med tid för dem, säger Alexandra Gahnström, barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Annons

Oroligheter inför förlossning

Enligt undersökningen oroade sig hela 46 procent för att något allvarligt skulle hända under förlossningen, och 29 procent var rädda att det skulle hända något som skulle ge barnet bestående men. 24 procent var oroliga för att inte få plats på önskat sjukhus.

Var tredje småbarnsförälder uppger att de oroade sig för att någonting allvarligt skulle hända fostret under graviditeten.

Samtidigt uppger var femte att de inte hade tecknat någon gravidförsäkring under graviditeten – medan knappt var tredje uppger att de hade en gratisförsäkring och drygt var tredje att de hade en betalförsäkring. 60 procent vet heller inte vad som skiljer en gratisförsäkring och en betalförsäkring. 

Läs också: Barnmorskan: Så klarar du en förlossning i bil

– Då komplikationer är ett stort orosmoment för blivande föräldrar kan det vara tryggt att veta att man genom en gravidförsäkring kan få hjälp och ersättning om något inträffar. En gratisförsäkring ger ett grundskydd som exempelvis kan ge ersättning vid olycksfall, men jag rekommenderar att man tecknar en betalförsäkring då den ger ett mer omfattande skydd för den gravida, barnet och den andra föräldern under graviditeten och förlossningen, säger Alexandra Gahnström.

Annons

 

Om undersökningen 

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Trygg-Hansa i syfte att undersöka föräldrars inställning till förlossningsvården samt oro kopplad till graviditet och förlossning. Målgruppen för undersökningen är föräldrar/hushåll med barn födda 2014 och senare från den svenska allmänheten. Totalt har 1034 intervjuer genomförts under perioden 8-16 april 2018. Deltagarfrekvensen var 66 %. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel.

Läs också: BB-krisen: Fler kvinnor vill föda hemma

Källa: Pressmeddelande Trygg-Hansa  Foto: Unsplash

 

Annons