Annons

Annons

Gör som Obama – lägg in tid för kramar

Ingen kan krama som president Barack Obama. Och Daniel Westling blev prins för att han berörde en viss kund. Läs mer om hur du också kan aktivera dina kram-hormoner!

Barack Obama avsätter alltid tid för kramar i sitt späckade dagsprogram.

Barack Obama avsätter alltid tid för kramar i sitt späckade dagsprogram.

Kramar och beröring kan göra underverk. President Barack Obama avsätter alltid tid för kramar i sitt späckade dagsprogram. Vart han kommer gör han succé – och kramas hej vilt med medarbetare, statschefer, dagisbarn, väljare, soldater, och sin fru. Presidentfrun Michelle Obama är lika kramig. Hon bröt mot brittiska hovetiketten och kramade drottning Elizabeth – som besvarade beröringen och la sin arm runt Michelles midja!

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Daniel Westling från Ockelbo är också en person som gjort underverk genom beröring. Han är en väldigt fysisk person, som gärna kramas och lägger en hand på människor han möter. Han började som en vanlig personlig tränare på ett gym – och nu får han prinsessan och halva kungariket.

Universitetslektor Åke Pålshammar vid psykologiska institutionen på Uppsala universitet vet hur kraftfullt det är med kramar.

– En kram eller beröring som känns positiv och lustfylld stimulerar signalämnen i hjärnan. Det är framför allt två hormoner, oxytocin och vasopressin, som stimuleras. Men de i sin tur kan ge upphov till att flera andra signalämnen går i gång. Bland annat serotonin, som är ett riktigt välbefinnandehormon. Och dopamin, ett lust- och njutningshormon som påverkar oss så kraftigt att vi vill ha mer och mer.

Den senaste hjärnforskningen visar att beröring skapar känslomässiga band. Man har upptäckt ett nytt känselsystem i huden som reagerar på lätt och ömsint beröring. Bäst effekt får man genom att stryka huden mjukt och långsamt. Systemet kan också aktiveras av att någon lägger sin hand på en annan persons arm eller rygg, eller bara kramas utan direkt hud-mot-hud-beröring.

– Ett gym till exempel, är en fysisk miljö. För en personlig tränare som Daniel är det naturligt att ta i klienten, visa hur rörelserna ska göras. När beröringen känns okej reagerar man med lustkänslor, säger Åke Pålshammar.

Om man lever ett liv med lite kroppskontakt kan beröring starta en hormonstorm som utlöser starka känslor. Det kan räcka med en hand på ländryggen, ett tag om armen.

–En del som får för lite beröring kanske springer ofta hos frissan eller tar massage i stället och får oxytocinkickar.

Kanske var det vad som hände när prinsessan Victoria mötte Daniel Westling. För vem får ta i en prinsessa? Jo, en personlig tränare.

– Om en president i en maktposition som Obama kramar någon så upplevs det nog också som mycket positivt, menar Åke Pålshammar. Tänk, att en så viktig person kramar mig!

– Det kan även ha en annan positiv effekt. Vi vet att kroppsspråk ”smittar”. Vi vet att man ofta klär sig som chefen, härmar chefen, gör som chefen gör. Om chefen kramas så är det inte omöjligt att vi också börjar kramas.

Av Monika Brannäs

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…