Annons

Annons

Goda råd för raketrädd hund

Är din hund smärtsamt rädd för raketer och fyrverkerier? Kanske behöver den medicin under nyårshelgen? Här får du goda råd inför kommande storhelger med skotträdd vovve.

För många av våra hundar och katter är jul- och framförallt nyårshelgen allt annat än god. Runt 250 000 svenska vovvar är skotträdda och för dem är nyårsfyrverkerierna en fasansfull skräckupplevelse. För att värna djuren och miljön slutar nu allt fler av de stora butikskedjorna att sälja fyrverkeripjäser.

Annons

Nyligen berättade byggvaruhuskedjan Bauhaus att de nu slutar sälja fyrverkerier i sina svenska butiker. Tidigare har bland annat Willys, Hemköp, Coop, ICA Maxi, City Gross, Plantagen och Rusta lagt av med försäljningen.

Gilla MåBra på Facebook

Svenska Kennelklubben uppskattar initiativen. Det är  många hundar som mår väldigt dåligt under helgerna. Nästan en tredjedel av våra cirka 730 000 svenska hundar är skotträdda. Djurens känsliga öron uppfattar smällarljud som en intensiv smärta som ger upphov till en stark rädsla. Så många som 35 000 hundar medicineras med psykofarmaka varje nyårsafton. Även många katter blir livrädda och smällande skrämmer också  andra husdjur såväl som vilda djur.

På Facebook är över 10 000 engagerade i  Smällarupproret, som startade efter nyåret 2006-07, och som arbetar för att begränsa användningen av produkter med knalleffekt, som stressar både djur och människor. Grundarna drev tidigare Antismällarkampanjen i 7 år innan beslutet om förbud mot smällare kom 2001.

Svenska Kennelklubben ger råd hur du kan skydda din hund från fyrverkerier:

* Ta aldrig med din hund till en plats där fyrverkerier avfyras, även den lugnast hund kan bli skrämd för livet.
* Res bort med din hund om du har möjlighet, gärna till glesbebyggda områden.
* Ta en tur med bilen under de ”värsta” timmarna.
* Lämna inte hunden ensam.
* Om du inte kan resa bort, rasta hunden i god tid och håll den inomhus medan det smälls som värst. Dra för gardinerna och sätt på musik.
* Om hunden blir orolig – ömka eller bestraffa den inte. Försök att avleda hundens uppmärksamhet med en rolig leksak eller ett tuggben. Om hunden gömmer sig, låt den vara.
* Är problemen allvarliga – uppsök veterinär i god tid för eventuell medicinering.

För den som är ute i god tid och bor nära en flygplats finns det också raketfria hundhotell att boka plats på. Arlanda, Sturup och Säve i Göteborg erbjuder ett tyst nyår för hundar på nyårsafton.

skotträdd hund

Om hunden gömmer sig, låt den vara.

Läs också:

18 livsmedel som kan förgifta din hund

Hundtränaren: Sluta genast curla din hund

15 bevis på att katter är Drama Queens

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…