Annons

Annons

Goda nyheter: Narcissister får vad de förtjänar i slutändan

Alla har vi nog råkat ut för en riktigt självupptagen, manipulativ typ någon gång – som tycks charma alla! Nu visar dock en ny studie att narcissisten ofta får vad den förtjänar till slut.


Jobbar du med en narcissist eller har du en självupptagen skrytmåns i vänskapskretsen? Det är inte mycket mer att göra. Ta några djupa andetag och håll fast vid humorn.

Tidigare forskning har visat att de narcissistiska dragen är en språngbräda för att bygga relationer och allianser i livet. Men: Nu har en ny studie kommit fram till att verkligheten inte är riktigt så orättvis. Narcissism kan hjälpa på kort sikt, men på lång sikt tappar de här människorna sitt försprång.

Annons

För att få en bild av narcissismen på sikt beslöt sig några polska forskare för att mäta narcissismnivå och EQ på 273 förstaårsstudenter som började på högskolan.

Så fungerar och tänker en narcissist

De med höga poäng på narcissismskalan charmade och imponerade på sina nya medstudenter och skaffade sig vänner snabbt. Men när forskarna kom tillbaka tre månader senare var bilden en annan. Charmen blev mer och mer genomskådad.

– Efter ett tag lärde folk känna dem bättre och märke av deras själviskhet, ytliga charm och tendens att utnyttja och manipulera andra, säger Anna Czarna som är psykolog och studiens huvudförfattare.

Istället visade det sig att när narcissisternas popularitet minskade, så ökade den hos de med högt EQ (känslomässig intelligens). De personerna var lite mer reserverade och tog längre tid på sig att bygga relationer, men över tid hade de en större och mer lojal krets.

Det är lite av en ”Haren och sköldpaddan”-historia.

Källa: Inc.

 

Narcissist? 6 tecken som avslöjar din partner

Är din partner en narcissist?

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…