Annons

Annons

Rasa i vikt med nya 17-dagarsdieten!

Vill du se snabba resultat på vågen? Här är allt om 17-dagarsdieten, en supermetod som håller vad den lovar!

När man påbörjar en diet vill man se resultat direkt. Den som rivstartar och snabbt får lön för mödan håller fast vid programmet och går inte lika lätt upp i vikt på sikt, visar studier.

Nya 17-dagarsdieten är en sådan diet. Beroende på din utgångsvikt utlovas ett kilotapp på mellan 4 och 5,5 kilo – på bara 17 dagar! Ju längre från målvikten du är vid starten, desto större kiloras kan du räkna med. Men det här inte bara en kvickfix för figuren, där de tappade kilona snart är på plats igen efter programmets slut.

Annons

Amerikanske läkaren Mike Moreno, som tagit fram programmet och skrivit boken 17-dagarsdieten, menar att det här är starten på en ny livsstil som man har kvar resten av livet. Dieten är enkel att följa och lätt att anpassa till vardagens rutiner.

3 faser till din drömvikt!

Programmet är indelat i tre faser. Under den första, Accelerationsfasen, kan man alltså tappa mer än fyra kilo! Nyckeln till viktminskningen är att få i gång förbränningen i kroppen. Det åstadkommer man dels genom kosten, dels genom att röra på sig mer. Under alla tre faserna motionerar man två pass per dag à 17 minuter. Det räcker med lätt motion som snabba promenader, cykling, eller joggning. På matfronten gäller det att ladda med mängder av näring som i grönsaker, frukt och magert kött. Och helt utesluta tomma kalorier som i ohälsosam skräpmat.

Bort med bundet vatten!

En viss del av kilona som försvinner under rivstarten kommer visserligen ”bara” att bestå av vatten. Men det är inget att fnysa åt. Eftersom dieten går ut på att man drar ner på kolhydratintaget gör sig kroppen av med lagrad vätska. Kolhydrater binder nämligen vätska vilket gör att man kan känna sig plufsig och svälld. När man utesluter exempelvis socker och vitt mjöl ur sin kost kommer de lagrade förråden av både vätska och kolhydrater att tömmas. Och man känner sig direkt smalare! För att minska på även kroppsfettet behöver man, förutom att motionera och äta fett- och kolhydratsnålt, även äta mat som optimerar matsmältningen.

Maten som du äter ska kunna spjälkas, tas upp och omsättas av kroppen. Dessutom ska maten ge dig energi så att du orkar hålla dig aktiv. 17-dagarsdieten bygger på att man äter naturlig, näringsrik och nyttig mat – sådan mat som vi vet att vi borde äta men som vi kanske ändå inte får tillräckligt av. Med en sådan kost kan kroppen ta vara på det nyttiga och göra sig av med lagrat fett och gifter. Då kommer viktminskningen automatiskt.

Dra ner på kolhydrater – och kalorier!

Den första fasen är ganska strikt och snål på både kalorier och kolhydrater. Men eftersom det bara handlar om 17 dagar är den lätt att följa. Under dietens nästkommande två faser, Aktiveringsfasen (17 dagar) och Stabiliseringsfasen (17 dagar) lättar man på tyglarna och äter mer varierat. Man får äta mer kolhydrater och fler kalorier.

Varaktigt resultat

En fjärde nivå, Målfasen, finns också. Det är den som du lever efter i framtiden.  Här är det viktigt att fortsätta med de nyttiga matvanorna som du har lagt dig till med. Och att motionera regelbundet. Det är också viktigt att du under den här fasen börjar unna dig lite mer av livets goda. En dag i veckan är fritt fram för ”fusk”. Då kan du äta pizza, godis eller vad du nu trånar efter. Regelbundna guldkanter behövs för att vardagsrutinerna ska kännas positiva.

För att aktivera och hålla i gång fettförbränningen måste maten ha en viss sammansättning av näringsämnen.

Så äter du enligt 17-dagarsdieten:

Klicka på respektive fas för att se din plan!

1. Accelerationsfasen

2. Aktiveringsfasen

3. Stabiliseringsfasen

4. Målnivån

De flesta klarar av att vara någorlunda disciplinerade i veckorna. Nyckeln till att hålla vikten är att inte hålla så stramt i tyglarna att man till sist tappar greppet och hemfaller åt de gamla vanorna. Därför är det viktigt att unna sig lite lyx ibland. Ta ledigt på helgerna! Självklart kan du inte äta obegränsat. Trimma in känslan att njuta lagom!

 

AV: Eva Boholm
BILD: Thinkstock

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…