Annons

Annons

Vitaminet som hjälper dig att tappa kilon

Forskarna har nu upptäckt att ett viktigt vitamin – som många svenskar lider brist på – kan minska ditt midjemått.

För ett par år sedan gick Nordiska näringsrådet ut med nya rekommendationer kring vitamin D, som många svenskar – särskilt under de mörka vintermånaderna – inte får i sig tillräckligt av.

Det rekommenderade intaget höjdes då till 10 mikrogram per dag för personer upp till 74 år och 20 mikrogram för personer över 75.

Annons

Brist på D-vitamin kan leda till bland annat sämre benhälsa och ökad risk att dö i förtid. I solfattiga Sverige är det dessutom särskilt svårt att få i sig tillräckliga mängder av vitaminet, då det framför allt bildas i huden när vi exponeras för solljus.

Läs även: 6 tecken på att du lider brist på D-vitamin

Nu har forskare kommit fram till ytterligare en anledning att se över D-vitaminintaget. Personer som lider brist på vitamin D får nämligen lättare att gå ner i vikt om de börjar få i sig mer av vitaminet, visar en ny studie från University of Milan i Italien.

I studien deltog 400 överviktiga personer som led av D-vitaminbrist. De delades in i tre grupper som alla fick följa en lågkalorikost, men två av grupperna fick också äta ett D-vitamintillskott. Den ena gruppen tog 20 mikrogram om dagen och den andra gruppen hela 80 mikrogram.

Läs mer: Så maximerar du ditt intag av D-vitamin

Efter sex månader hade båda D-vitamingrupperna gått ner mer i vikt och minskat sitt midjemått mer än gruppen som inte tog något vitamintillskott. Vid brist på vitaminet kan ett D-vitamintillskott alltså förbättra effekten av en lågkaloridiet, konstaterar forskarna – som rekommenderar alla överviktiga att gå och testa sig för D-vitaminbrist.

Viktigt att tänka på är dock att D-vitamin – liksom alla fettlösliga vitaminer – kan vara giftiga i alltför stora mängder. Det är därför viktigt att inte överdosera intaget. Om du äter en daglig multivitamintablett behöver du i regel inte ta extra D-vitamintillskott.

Läs mer: Här är fördelarna med fet fisk!

Det är inte heller nödvändigt att få sig D-vitamin i tablettform – det går minst lika bra att få i sig via en kombination av kost och dagsljus. Fet fisk, kött, ägg och magra (d-vitaminberikade) mejeriprodukter är bra källor till vitaminet.


Testa gärna de här D-vitaminmaxade MåBra-recepten:

Mynta- och flädergravad lax
Japanskt tonfiskris
Basilikasill
Fläskfiléspett
Makrillsallad
Italienska ägg
Mörkt filmjölksbröd
Risotto med räkor
Fetafrittata

Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna!

trött

Är du trött och seg utan att förstå varför? Det kan bero på stress, vitaminbrist, depression, sömnbesvär och mycket annat. Eller så är det sköldkörteln som krånglar.
Läs mer: Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna!

 

D-vitaminbrist? Kolla om du är i riskzonen!

Försök att vistas utomhus så mycket du kan - och tänk lite extra på kosten!

Brist på D-vitamin kan yttra sig på olika sätt, kolla här om du ligger i riskzonen.
Läs mer: Kolla om du är i riskzonen!
BILD: Shutterstock

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…