Annons

Annons

Fungerar tranbär mot urinvägsbesvär?

Fungerar tranbärsjuice mot urinvägsinfektion?

Den syrliga juicen från tranbär har sedan lång tid tillbaka använts för att bota urinvägsinfektioner på naturlig väg. De sura bären anses bland annat kunna sänka ph-värdet i urinen och försvåra för bakterierna att få fäste i urinvägarna.

Annons

Men amerikanska forskare har nyligen kritiserat de läkare som rekommenderar patienterna att hålla infektionerna på avstånd med hjälp av drycken. Enligt deras mätningar har personer som dricker tranbärsjuice lika, eller till och med något större, risk att drabbas av återfall inom sex månader efter en diagnostiserad urinvägsinfektion.

Att huskuren skulle vara nonsens håller inte finska forskare med om, där har man nyligen kommit fram till motsatsen. Bland deltagarna i en nyligen genomförd studie, samtliga barn som behandlats för urinvägsinfektion, fick de som drack juicen ett reducerat antal återfall. De finska forskarnas slutsats är därför att tranbärsjuice kan förhindra infektioner i urinvägarna, och är ett naturligt sätt att minska användandet av antibiotika.

Har du haft problem med urinvägsinfektion och använt dig av tranbärsjuice? Berätta gärna om dina upplevelser i kommentarsfältet nedan!

Källor: Vårdfokus, Tranbär.info, University of Oulu

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


Annons



Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…