Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Fullmåne – därför sover du dåligt när månen är full

14 nov, 2016 
Vi sover sämre vid fullmåne. Eller gör vi det? Det finns många skrönor kring fullmåne och sömn – men det finns också forskning. Så här ligger det till!
Annons

Tips för bättre sömnBrand logo
Tips för bättre sömn

Få fenomen är lika mytomspunna som fullmånen. Förutom att väcka varulvar till liv och göra människor galna styr månen dessutom tidvattnet – och visst känner du åtminstone en som säger sig sova dåligt under fullmåne? Eller kanske märker du av det själv?

Forskningen på området lämnar mer att önska, och åsikterna om månens inverkan på människor går i sär. Kanske är det bara det starka månljuset som får folk att sova sämre? Eller är det att vattnet i våra kroppar påverkas på samma sätt som haven när månens gravitationskraft drar?

Se också kalender för alla fullmånar under hela 2021.

Påverkar fullmånen sömnen?

Enligt den schweiziska studien ”Evidence that the Lunar Cycle Influences Human Sleep” från 2013 kan det ligga något i att man sover sämre vid fullmåne. I studien deltog 30 personer i olika åldrar som studerades i ett sömnlabb (och kunde alltså inte störas av månens ljus). Deras hjärnaktivitet mättes, samt ögonens rörelser och hormonutsöndring.

Annons

Resultatet visade att försökspersonerna faktiskt tog fem minuter längre på sig att somna, samt sov 20 minuter mindre på hela natten det var fullmåne, jämfört med en vanlig natt. Personerna hade också en 30 minuter längre period i REM-sömn, den ytliga sömnen när man drömmer. De kände sig också tröttare och hade lägre nivåer av sömnhormonet melatonin i kroppen.

Supermånen

En liknande studie gjordes 2014 på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, och även där kunde slutsatser dras om sämre sömnkvalitet vid fullmåne. Den stora skillnaden var att REM-sömnen påverkades mest vid nymåne, och att det framförallt var männens sömn som stördes. Även här utfördes studien i sömnlabb.

– Men, det är möjligt att extra ljus under kvällen, innan personerna kom till labbet, överförts till sömnen under natten och att det kan ha haft effekt på deras vakenhet, säger Michael Smith som är en av forskarna bakom studien, till Svenska Dagbladet.

Annons

Kan finnas effekter av månen

Vi bör även ska nämna att det har gjorts studier om detta som har påvisat att ingenting händer med människor under fullmåne, och studierna som nämnts ovan kan anses knappa.

– Olika studier säger emot varandra, men det lutar åt att det kan finnas effekter av fullmånen. Sannolikt är det så att det inte är ett direkt samband. Det kan handla om en inbyggd, parallell cyklicitet som funnits hos oss sedan människans föregångare, säger Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare och professor vid Stressforskningsinstitutet och Karolinska Institutet.

– Problemet är att det finns så mycket skrönor. Placebo har en väldigt kraftfull effekt, och även om det inte handlar om piller här så får dessa skrönor folk att koppla ihop fullmånen och sina sömnproblem.

KÄLLA: gu.se, University of Basel

Läs mer:

Få bättre sömn – med rätt mat

Då är det fullmåne i år – kalender över månens cykel

Alltid trött? Här är det vanligaste orsakerna

Annons