Annons

Annons

Frossare? Så ska du äta för att gå ner i vikt!

I slutet av en måltid känns det ofta som att du inte har ätit tillräckligt. Men med ändrad kost kan den tiden snart vara förbi.

Om testet visade att du tillhör kategorin Frossare är du medveten om hur svårt du har att sluta äta när du väl har börjat. Dina vänner tar inte en extra tur till buffébordet, men du behöver mer mat än andra för att känna mättnad, vilket innebär att du troligtvis äter för mycket.

Annons

Forskarna tror att de så kallade Frossarna inte utsöndrar tillräckligt av ett hormon från tarmen som berättar för deras hjärna att de är mätta när de äter en måltid. Utan denna naturliga stoppknapp, kommer de bara att fortsätta äta.

Gilla MåBra på Facebook

Så kan du göra: Den mat som rekommenderas dig kommer öka produktionen av de viktiga tarmhormonerna. Kosten är hälsosam, rik på kolhydrater med lågt glykemiskt index (GI) och rik på protein. Maten tar längre tid att smälta, hjälper aptiten och får dig att känna dig mätt längre. Och genom att äta långsamt hinner tarmhormonerna reagera med mättnadskänsla. Recept och mer om GI-metoden hittar du på MåBras hemsida mabra.com.

Så här ser din tallrik ut
1. Protein på en fjärdedel av tallriken.
Bra proteinkällor är kött, fågel, fisk, ägg, ost, baljväxter, nötter och tofu. Undvik fettrika proteinkällor som köttfärs med en fetthalt över 10 procent, processade köttprodukter som korv och feta ostar med mer än 17 procents fetthalt.

2. Kolhydrater med lågt GI på en fjärdedel av tallriken.
Glykemiskt index (GI) är ett mått på hur snabbt ditt blodsocker stiger efter att du har ätit. En kost med lågt GI håller blodsockernivån stabil och bör få dig att känna dig mätt längre. Du kan äta bröd som innehåller hela korn och frön, quinoa, fullkornsbulgur, fullkornsris/-råris och fullkornspasta. Undvik snabba kolhydrater som bakverk, godis, saft, läsk, vitt bröd, snabbmakaroner, couscous, potatismos och pommes frites.

3. Grönsaker på halva tallriken vid dagens huvudmål.
Du kan äta så många grönsaker som du vill och sallader utan tillsatt fett. Sikta på att äta minst två portioner grönsaker till varje huvudmåltid. En portion är stor som en knuten näve. Du kan äta grönsakerna råa eller tillagade. Ät tre portioner frukt varje dag, men var försiktig med de med högt GI som vindruvor, körsbär och mogna bananer.

4. Ät bara nyttigt fett som finns i exempelvis olivolja, fisk, avokado, rapsolja och nötter.

Exempel på bra mat
Frukostar:
Fullkornsflingor med filmjölk
Skinka, tomat, surdegsbröd och kokt ägg

Kalla måltider:
Keso och bär
Kyckling, matkorn och grönsallad
Fullkornspasta, grönsallad med tonfisk, lax eller annan fisk

Varma måltider:
Kyckling, rostade grönsaker och matkorn
Wokade räkor, tomatsås, fullkornspasta och grönsaker

Mellanmål:
Ät regelbundet, men om du behöver ha ett mellanmål kan du välja yoghurt med bär eller en liten näve nötter.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…