Annons

Annons

Frisörens bästa tips: så skyddar du håret i sommar

Frisörens bästa tips: så skyddar du håret i sommar
Sommaren är för många den bästa tiden på året men även om våra kroppar jublar tar vårt hår rätt mycket stryk.

Stark sol, salt hav och kemikaliestinna pooler gör allt annat än underverk för frisyren.

Vi bad Lina Ressner, Senior Retail Ambassador på Björn Axén, om råd.

RESSNER

Många tänker att de ska göra en så kallad ”damage control” efter semestern eftersom håret ändå kommer att bli slitet under sommarmånaderna. Det är fel väg att gå, säger Lina. Inled i stället sommaren med ett besök hos frisören för att få håret att behålla en god kvalité.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

– Innan semestern ska man fokusera på att klippa snarare än att färga. Nyklippta toppar är mer tåliga och kan stå emot mer, säger hon.

Läs även: Så påverkas håret av att du blir äldre

Vanliga stylingprodukter räcker långt

När du vistas ute i solen är det inte bara kroppen som behöver smörjas in med solskyddsfaktor. Även håret behöver skyddas men du måste inte använda en produkt med enbart solskyddsfaktor:

– Solskyddsfaktor fungerar väldigt bra men många upplever att det inte känns så fräscht eftersom produkterna ofta är oljebaserade. För en wet look på stranden är det ju dock positivt, säger Lina.

Hon fortsätter:

– Vill man ändå skydda sitt hår fungerar vanliga stylingprodukter generellt väldigt bra som skydd eftersom det bildar en slags film över håret.

Läs även: 16 bohemiska hårsmycken att bära i sommar

Duscha kroppen först – därefter håret

Blir ditt hår alltid missfärgat efter att ha duschat under par veckor i sommarstugan? Lösningen är att tvätta kroppen först för att sedan schamponera håret. Det är nämligen den första skjutsen av varmvatten som har flest ämnen i sig och missfärgar håret.

Gällande klorvatten och poolbad är det tvärtom: skölj ur håret så fort du har badat. Schamponera gärna lite lätt, främst i längderna. Anledningen är att hårets kreatin lätt suger åt sig salter, koppar, klor och kemikalier men risken minskar om du tvättar det direkt efter. Och kom ihåg: ett välmående hår är mer motståndskraftigt än ett torrt och risigt. Var noga med att ta hand om året även när det har bra kvalité!

Vårda håret medan det är friskt

Precis som med alla organiska material ska håret underhållas när det är friskt. Att använda en hårinpackning en gång i veckan är det bästa, även för hår som har bra kvalité och är friskt.

– Om du har en hårfärg som du inte tycker gynnas av att bli solblekt är det oerhört viktigt att du väljer färgbevarande schampo och balsam.

Läs även: Så gör du sommarens snyggaste flätor

En hårinpackning är om möjligt ännu viktigare för dig som vill behålla din färg. En hårinpackning sluter nämligen fjällskikt och hårfiber och ”kapslar in” färgen i hårstrået.

Har du blekt håret eller är du ljus av naturen? Många blondiner upplever att deras hår går åt det gula hållet under sommarmånaderna. Ett tips är då att använda sig av silverschampo.

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…