Annons

Annons

Slipp sommarplågorna

Sommar, sol och lediga dagar! Men det finns saker som kan ta udden av den härligaste picknick eller skönaste badutflykt. Så här gör du när någon av sommarplågorna har varit i farten.

Getingar och andra insekter hör sommaren till, men låt dem inte förstöra din semester!

Getingar och andra insekter hör sommaren till, men låt dem inte förstöra din semester!

Geting- och bistick: Dra ut gadden om den sitter kvar i huden. Kyl bettet med en isbit eller kallt vatten om det svider. Alsolsprit, kylbalsam och lokalbedövande salvor som Xylocain kan lindra smärtan.

Annons

Fästingbett: Fästingar ska tas bort så fort som möjligt, men det kan vara klokt att vänta tills du har en pincett eller fästingplockare till hands. Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra rakt ut, vrid inte. Försök få bort hela fästingen, men om dess käkparti sitter kvar så låt det vara. Din kropp stöter själv bort resterna. Tvätta området med tvål och vatten. Om rodnaden runt bettet blir större eller inte försvinner efter någon vecka, bör du kontakta vården. Samma sak gäller om du får huvudvärk, feber eller mår illa efter att du har blivit biten.

Gilla MåBra på Facebook

Bränd av en manet: Svenska brännmaneter är ofarliga, men giftet som dess trådar utsöndrar kan svida ordentligt. Skölj huden noga med vatten, men gnugga inte. Kallt vatten är också det bästa sättet att lindra smärtan och det går lika bra med söt- som saltvatten. Vanliga värktabletter och salvan Xylocain kan användas om du har mycket ont, och om huden kliar kan du smörja på ett tunt laget hydrokortisonsalva.

Huggormsbett: Huggormens gift är farligt och det sprids snabbare om du anstränger dig, så håll den bitna kroppsdelen stilla och gärna högt. Ta av åtsittande kläder, klockor och smycken eftersom området ofta svullnar. Lämna bettet helt ifred. Undvik att kyla eller värma området och försök inte att suga ut giftet, eftersom det kan förvärra förloppet. Det är svårt att veta hur man reagerar på huggormsbett och därför ska vårdcentral eller sjukhus alltid uppsökas.

Värmeslag: Håll dig i skuggan eller inomhus. Drick mycket vätska och salta gärna maten lite extra, eftersom du svettas ut mycket salt i värmen. Blöta handdukar eller lakan kan vara skönt för att kyla ned huden.

Källa: 1177.se och Vårdguiden

Av Elsa Larsson


Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…