Annons

Annons

Förskola har infört förbud mot krigslekar och låtsasvapen

Förskola har infört förbud mot krigslekar och låtsasvapen

En förskola har nu förbjudit krigslekar och låtsas vapen bland barnen.

Att barn gör lek av otäcka ämnen som krig och vapen är ett ämne som berör. Nu har en svensk förskola infört nolltolerans mot barnens våldsamma lekar och byggandet av låtsaspistoler.

Mer harmoniska barn och trevligare stämning om barnen förbjuds att leka vissa lekar? Ja, om du frågar personalen på en förskola i Västsverige som nyligen införde nolltolerans mot krigslekar och bygge av leksaksvapen.

Annons

Vi märkte att de äldre barnen lekte det mycket och det fanns barn som inte var med i leken som blev illa berörda och det var små barn som lärde sig av de äldre att göra likadant, säger Susanne Elveroth Aronsson, förskollärare vid Västanvinden, till P4 Halland som rapporterat om händelsen.

Gilla MåBra på Facebook

Läs också: Psykologen: Barn behöver färre aktiviteter – och mer fritid!

Förskolan hade diskuterat krigslekarna en längre tid, men när personalen märkte att barnen lekte tv-spel med 18-årsgräns infördes nolltolerans.

– Det byggs vapen och man skjuter, låtsas dö och då pratade vi om att det finns barn här som faktiskt varit med om det på riktigt och det var då vi tog ställning.

Det är inte att helt okontroversiellt beslut, något förskolan är medveten om.

Läs också: Därför ska du låta dina barn leka med maten

– Det finns för- och nackdelar med leken. Om du har varit med om något jobbigt kan du behöva leka det för att bearbeta det och det måste vi vara uppmärksamma på. Men vi upplevde det mest om en destruktiv lek som inte var rolig.

Fördelarna har dock varit övervägande. Trots att förbudet infördes för bara några veckor sedan upplever personalen på förskolan ett mer harmoniskt klimat och lekmiljö – och att barnen leker mer konstruktiva lekar.

Foto: IBL

Artikeln publicerades först på Femina.

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…