Annons

Annons

Forskare: Vitt ris kan öka risken för diabetes

Risets höga GI-värde är en av orsakerna till att det kan orsaka diabetes på sikt, menar amerikanska forskare.

Vitt ris är ett vanligt inslag i den asiatiska kosten. Något som på sikt kan öka risken för typ 2-diabetes, varnar forskare.

Personer som äter mycket vitt ris löper större risk att drabbas av diabetes. Det hävdar forskare vid Harvad, efter de analyserat utfallet av flera tidigare utförda studier.

Annons

Undersökningarna utfördes i Asien, där ris ingår i kosten i mycket stor utsträckning, och i USA samt Australien. I samtliga studier ingick fullt friska personer. De asiatiska deltagarna åt i snitt fyra måltider där ris ingick per dag, medan deltagare från övriga länder åt mindre än fem rismål per vecka.

Ris har ett högt GI-värde, vilket påverkar blodsockret, och lite fibrer. Dessa två faktorer gör att risken att drabbas av diabetes typ 2 ökar med 10 procent för varje portion där vitt ris ingår, menar forskarna.

– Det är inte bara det vita riset som ökar risken att drabbas av sjukdomen. Även stärkelserik kost som vitt bröd, pasta och potatis kan ge samma hälsoeffekt om du konsumerar det för ofta, säger forskningsledaren.

Att satsa mer på fullkornsprodukter och råris är två enkla sätt att minska riskerna, enligt forskarna.

 

Källa: Webmd.com

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…