Annons

Annons

Forskare varnar för trendiga barfotaskon

Den så kallade barfotaskon blir alltmer populär i löparspåret, men var försiktig om du vill hoppa på trenden. Forskare varnar nu för riskerna med den nya löparstilen.

Den ser minst sagt lustig ut, den så kallade barfotaskon – som en sorts fingervante för tårna. Men trenden med barfotalöpning, även kallad framfotslöpning, växer sig allt större.

Fördelarna som lyfts fram är bland annat att löparstilen ska öka prestationsförmågan och vara mer naturlig för kroppen.

Annons

Eftersom skon gör att du springer på ett helt annat sätt bör du dock vara försiktig om du bestämmer dig för att testa skotypen. Forskare varnar nu för att många hoppar på trenden utan att vara medvetna om riskerna.
– Att springa på framsidan av foten kräver mycket mer styrka än annan löpning. Rent anatomiskt funkar det inte för alla, säger Toni Arndt, professor i idrottsvetenskap på Gymnastik- och idrottshögskolan, till Aftonbladet Hälsa.

Gilla MåBra på Facebook
barfotaskor farligt

MåBra:s träningsprofil Katarina Voxnerud testar barfotaskon.

Framfotslöpning kan bland annat orsaka skador på metatarsalbenen mitt i foten, stressfrakturer, smärta och muskelskador i vader och hälsenor, menar han. Anledningen är att vi inte är vana att springa på det sättet och tror att vi ska kunna ge oss ut på lika långa och snabba löprundor som vi är vana vid. När vi byter löpstil gäller det att ta det lugnt i början och låta kroppen anpassa sig, för att stärka upp de delar av kroppen som belastas tyngre under framfotslöpningen.

 

LÄS MER:

Motionstabell – så mycket förbränner du

motionstabell

Här har vi sammanställt hur många kalorier du gör av med vid olika träningsformer och aktiviteter – och hur många steg träningen kan omvandlas till.
Läs mer: Motionstabell – så mycket förbränner du
 
AV: Malin Karlberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…