Annons

Annons

Forskare varnar för ökad stress på jobbet

Stress är den vanligaste orsaken till sjukskrivning i Sverige – och nu varnar forskare för att arbetsbelastningen runt om i landet kan blir ännu högre.

Redan nu är det många som har för mycket att göra på jobbet.

Redan nu visar statistik att mer än varannan person tycker att de har alldeles för mycket att göra på jobbet. Mer än var tredje känner sig trött och håglös och var femte har svårt att sova på grund av jobbet, enligt Sveriges Radio. Men det kan bli ännu värre, menar forskare vid Karolinska institutet.

Annons

LÄS MER: Vem härskar över dig? Lär dig fulknepen!

Under kristider är det många företag som skär ner på personal – när produktionen går på sparlåga. Men när allt börjar rulla igen är det få som återanställer. Därför tror forskarna att jobbstressen kan komma att öka framöver.

– Företagen kommer att öka produktionen tills man når en bortre gräns för hur lite personal man kan ha. Sedan rekryterar man så lite som möjligt eftersom det kostar pengar. Så under krisen är inte effekterna så stora, utan det är snarare under återhämtningen som vi ser de stora effekterna, säger Torbjörn Åkerstedt, professor och chef för stressforskningen på Karolinska institutet, till Sveriges Radio.

Av: Anna Sundesten
Bild: Thinkstock

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…