Annons

Annons

Forskare varnar för den populära dieten: Du kan bli sjuk

Aloe vera-juice marknadsförs som en effektiv viktminskningsmetod - men kan i stället ge leverskador. Nu varnar experter för den.

Aloe vera-juice har länge setts som som en mirakeldryck, som kan hjälpa mot bland annat hudproblem, reumatism, cancer och övervikt.

Men nu har Expressen gjort en granskning av en av Sveriges mest populära Aloe Vera-produkter, som visar att den i stället kan ge skador på kroppen. Och som viktminskningsmetod är resultaten blygsamma. Det finns ingen evidens att aloe vera skulle ha någon effekt på vikten, menar överviktsforskaren Claude Marcus.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

”Kickstarta din resa mot ditt smalare och hälsosammare jag”, är budskapet i reklamen, men när Expressens reporter testar metoden blir istället resultatet förhöjda levervärden, något MåBra skrivit om tidigare. Det finns flera rapporterade fall om biverkningar som diarré och leverpåverkan.

Så här säger dock företagets vd Fredric Alerstam till MåBra:

”Vi följer all lagstiftning till punkt och pricka. Alla våra produkter är kontrollerade av myndigheter och följer rådande lagstiftning och rekommendationer för säkra ingredienser och produkter. Vi uppmanar alltid att man rådfrågar sin läkare om man har något hälsoproblem innan man provar våra produkter. Vi erbjuder dessutom vår nöjd kund-garanti; alltid med kunden och dennes välbefinnande i fokus.”

Angående leverpåverkan svarar man på kritiken så här:

”Läkare som har god kännedom om aloe vera och dess aktiveringseffekt berättar att aloe vera initialt kan ha en utrensningseffekt vilket kan leda till att levervärdet ändras i början av nyttjandet, men att värdet därefter normaliseras igen.”

Men Ulla Beckman-Sundh, toxikolog på Livsmedelsverket är av en annan uppfattning:

”Leverpåverkan är aldrig en god sak. Levern har vi till för att ta hand om olämpliga ämnen. Om den blir överbelastad kan det ge inflammationsproblem och så småningom permanent leverskada. Det ger ingen positiv effekt att överbelasta sin lever”, säger hon till Expressen.

En annan person som Expressen pratat med fick svåra diarréer och magsmärtor – och var helt uttorkad när hon fick läggas in på sjukhus.

– När jag kom in på akuten sa läkaren: ”Jag har aldrig sett någon bli så uttorkad på så kort tid”, berättar hon.

Så här säger Claude Marcus efter granskningen:

”Har man en påverkad lever redan innan finns det risk att det här kan vara riktigt farligt. Jag skulle direkt avråda från den, eftersom vi nu vet att den kan påverka levern negativt. Då bör man inte ta det här, framför allt inte när man går ner i vikt”.

Bild: Thinkstock

 

LÄS MER:

Slutet för LCHF? Studie visar på högre dödlighet

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…