Annons

Annons

Forskare: Skärmar och tv-tittande sänker barns IQ

Forskare: Skärmar och tv-tittande sänker barns IQ
Enligt IQ-tester sjunker intelligensen i Sverige i rasande takt. Anledningen? Barns användande av iPads och surfplattor, enligt svenska hjärnforskaren Martin Ingvar.

Ända sedan 1930-talet, då man först började mäta IQ genom tester, har intelligensen hos människor gått stadigt uppåt. Vi har helt enkelt blivit smartare och smartare ju mer utvecklingen i samhället har gått framåt. Men de senaste åren har en förändring skett. Nu börjar nämligen intelligenskurvan att peka nedåt – och det i en rasande fart.

Annons

Svenske hjärnforskaren Martin Ingvar har forskat inom neurovetenskap i 35 år och menar att intelligensen har sjunkit i flera länder sedan millenieskiftet. Han tror att anledningarna bakom raset är en kombination av försvagad undervisning och ökat tv-tittande.

Gilla MåBra på Facebook

Läs också: 7 saker som sägs göra barn smartare 

– När intelligensen började sjunka kom den första generationen barn till föräldrar som vuxit upp med tv och inte gått i en skola där läsningen betonats. Kunskap, språk och intelligens går hand i hand och är en viktig faktor för att få ett bra liv. Statistiskt sett påverkar IQ-nivån såväl din livslängd och hälsa som självförsörjningsförmåga. Man behöver inte vara Einsteins brorsa för att se att våra sociala system utmanas i dag. Vi behöver mer hjärna i samhället, inte mindre, säger Martin Ingvar till Svd Perfect Guide.

Skärmen är beroendeframkallande får både små och stora.

Nuförtiden är det vanligt att låta sina barn använda iPads, mobiler och datorer, men Ingvar menar att det finns skäl att minska på skärmtiden.

– Mycket data pekar på att människor som endast blir talade TILL, det vill säga från tv eller surfplattor, inte utvecklar språket lika bra som de som blir talade MED. Och ju färre samtal man har hemma, desto mer tittar man i mobilen, läsplattan eller på tv, säger Martin Ingvar.

Läs också: Forskare: ”Nej, barn får inte lägre IQ av vatten”

Martin Ingvar tipsar istället om att låta barnen leka mer. En anledning till att intelligensen sjunker i Sverige idag, enligt Ingvar, är nämligen att det leks för lite.

– Om barnens fysiska lek ersätts med läsplattor och tv-tittande påverkar det tänkandet. Barnen går miste om viktig språkutveckling vilket gör att det abstrakta tänkandet hämmas – något som i sin tur påverkar intelligensen. En annan viktig faktor är att skolan inte prioriterar läsning tillräckligt. Det gör att barn som kommer från läsande hem får ett försprång framför de barn som växer upp i icke-läsande hem. Läsning är ett effektivt instrument för att socialiseras in i ett samhälle.

Samtidigt menar forskaren att det inte finns ett enkelt svar på hur vi ökar intelligensen i samhället, mer än att allt kretsar kring skola och utbildning.

Läs också: Barn som äter fisk sover bättre – och blir smartare

– Vi behöver ta ett helhetsgrepp kring de frågorna, huvudmålsättningen måste vara att öka läsandet och kunskapsnivån. Det kan stoppa utvecklingen. Vi kan inte ha det som i dag då nästan två av tio elever inte har slutbetyg från högstadiet och därmed inte kommer in på gymnasiet.

Foto: IBL   Källa: Svd Perfect Guide

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…