Annons

Annons

Forskare: Sexistiska män får oftare psykiska problem

Sexistiska män påverkar inte bara kvinnor negativt. De drabbas även själva i större utsträckning av psykisk ohälsa.

Män som är sexistiska och eftersträvar traditionellt maskulina normer är mer benägna att drabbas av psykiska problem i livet. Det menar en ny amerikansk metanalys som publicerats i Journal of Counseling Psychology.

Annons

I studien klassades elva olika drag som traditionellt maskulina: behov att vinna, känslomässig kontroll, risktagande, våld, dominans, promiskuitet/playboy-beteende, självförtroende, fokus på jobb, behov att ha kontroll över kvinnor, homofobi och viljan att ha en hög status.

Enligt studien drabbas män som generellt eftersträvar de traditionellt maskulina idealen oftare av psykisk ohälsa och de är samtidigt även mindre benägna att söka hjälp. Speciellt tre av dragen, playboy-beteende, självförtroende och behov att ha kontroll över kvinnor, kunde knytas närmare samman med sämre psykisk hälsa. Forskarna skriver att det beror på att dragen är nära associerade med sexistiska attityder.

Kvinnor är bättre än män på att göra flera saker samtidigt

Y. Joel Wong, huvudförfattare av studien, var inte överraskad över resultatet.
– Det är inte raketforskning. Det är något som demonstrerats i över 20 år av forskning, säger han till Popular Science.

Några andra av normerna som undersöktes kunde inte knytas lika nära psykisk ohälsa. Att sätta jobbet främst kunde inte kopplas till psykisk ohälsa, medan risktagande kunde kopplas till både god och dålig psykisk hälsa.

Den amerikanska meta-analysen är gjord av forskare vid Indiana University Bloomington och bygger på 78 tidigare studier om män och maskulinitet som genomförts 2003-2013. Totalt har 19,453 män deltagit i studierna och de har svarat på frågor som mätt olika indikatorer för sexism.

Foto Shutterstock

 

Ångest – tio saker du borde veta

Fakta om ångest

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…