Annons

Annons

Forskare: Så länge bör du sova för att slippa bli sjuk

Sover du tillräckligt många timmar – eller rentav för många?

Nu har forskarna fastställt på minuten hur länge du ska sova för att uppnå optimal hälsa. Se om dina sömnvanor håller måttet!

Om du vill undvika hälsoproblem gäller det att sova lagom – inte för lite och inte för mycket. Personer som sover mindre än 5 eller mer än 10 timmar per natt sjukanmäler sig betydligt oftare från jobbet än de som sover mellan 7 och 8 timmar.

Annons

Antalet sjukdagar är då 4,6 till 8,9 fler om året än för de som har sundare sömnvanor, enligt en ny studie från Finnish Institute of Occupational Health. Dessutom ökar risken för folksjukdomar som övervikt, diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar.

Resultaten visade att den optimala sömnlängden per natt är exakt 7 timmar och 38 minuter för kvinnor och 7 timmar och 46 minuter för män.

Studien utfördes genom att 3760 finska män och kvinnor mellan 3064 år fick genomgå läkarundersökningar och fylla i frågeformulär om sina sömnvanor. Dessutom samlades uppgifter in om hur ofta de hade varit frånvarande från jobbet på grund av sjukdom.

Har du problem med sömnen? Ta hjälp av MåBra:s sömnskola!

AV: Elin Lenander
BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

 

Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna!

trött hela tiden

Är du trött och seg utan att förstå varför? Det kan bero på stress, vitaminbrist, depression, sömnbesvär och mycket annat. Eller så är detsköldkörteln som krånglar.
Läs mer: Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna!

 

8 anledningar att äta supernyttiga chiafrön

chiafron

Superfröet chia hittas numera i vart och vartannat svenskt skafferi – och inte undra på! Det är packat med nyttigheter och har mängder av välgörande egenskaper. Här är 8 bra skäl till frossa i chiafrön.
Läs mer: 8 anledningar att äta supernyttiga chiafrön

 

5 myter om din frukost – har du gått på dem?

måste-man-äta-frukost

Frukosten är dagens viktigaste mål, eller? Här granskar vi de allmänt vedertagna sanningarna om din frukost – och upptäcker att de inte är så självklara ändå…
Läs mer: 5 myter om din frukost – har du gått på dem?

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…