Annons

Annons

Forskare: Kompressionskläder gör dig INTE snabbare

Är du sugen på att investera i ett par dyra kompressionstajts för att prestera bättre i löpspåret? Nu får du tänka om. Ny forskning visar nämligen att det är mer värt att lägga pengarna på annat.


Tajts, tröjor, ärmar och strumpor – ja, det finns många kompressionsprodukter som sägs motverka trötthet i musklerna och därmed gör dig snabbare, starkare och bättre.

Med genomtänka sömmar, speciell passform och utvalda material marknadsförs sportkläderna som hjälpmedel mot trötta muskler. Med ett ökat tryck på vissa områden av kroppen ska kompressionskläderna öka blodflödet, ge mer syre till musklerna vid hård prestation och minska uppkomsten av mjölksyra. Och de påstådda fördelarna märks inte minst av på prislappen. Träningstajts med kompression tenderar att kosta mer än vanliga tajts.

Annons

Läs också: Här är 10 effektiva sätt att motverka celluliter

Men nu visar ny forskning att kompressionskläder trots allt inte gör dig till en bättre atlet. I en amerikansk studie från The Ohio State University, som presenterades i början av juni, kunde forskarna inte se att kompression resulterade i bättre bevarad energi i musklerna.

– Vi använde ett speciellt slags löpband som kunde mäta kraften i löparnas steg. Löparna hade också en pulsmätare som mätte ansträngningen under hela träningspasset, säger Ajit Chaudhari, fysiologen som ledde studierna.

– Vi kunde inte uppmäta någon effekt på uthållighet, styrka eller spänst av kompressionstajtsen.

Läs också: Så hittar du den perfekta löptekniken

En omfattande studie från 2016 visade samma resultat och kom fram till att kompressionstajts inte har någon effekt för den som springer ett lopp mellan 400 meter och ett maraton.

I den studien framkom det däremot att kompressionskläder kan ha en positiv effekt vid behandling av exempelvis en löparskada med inflammation i musklerna. Den åtsittande passformen kunde då göra gott, men gjorde dock ingen skillnad när det kom till snabbheten.

Om du trivs att träna i kompressionstajts ska du självklart fortsätta med det. Många modeller är snygga, riktigt bekväma och håller allt på plats – och det skadar ju inte att träna i något man själv trivs i.

Källa: SVT, The Ohio State University Foto: IBL

 

Löpning – 11 knep som gör rundan roligare

Löpning förlänger livet.

Läs också: Löpning – 11 knep som gör rundan roligare

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…