Annons

Annons

Forskare: Sorg kan leda till hjärtproblem

Uttrycket ”ett brustet hjärta” bör tas på allvar. Ny forskning visar ett samband mellan svår sorg och ökad risk att drabbas av hjärtinfarkt.

Ett brustet hjärta kan leda till fysiska hälsoproblem, varnar forskare.

Ett brustet hjärta kan leda till fysiska hälsoproblem, varnar forskare.

Bland personer som förlorar en nära anhörig är risken att drabbas av hjärtinfarkt 21 gånger högre än normalt under de första dagarna av sorgprocessen. Det menar forskare vid Harvard, som analyserat patientdata från 2 000 personer som drabbats av hjärtinfarkter mellan 1989 till 1994.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Risken fortsätter att vara högre än normalt under den första veckan, då den som sörjer har 6 gånger så stor risk att drabbas, för att sedan börja avta.

Svår sorg ökar blodtrycket och nivåerna av stresshormoner. En person som sörjer har också ofta sömnproblem, tenderar att missa eventuell pågående medicinering och förlorar aptiten. Allt detta gör att risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom ökar markant, menar forskarna bakom studien.

– Familj och närstående har ett stort ansvar. De bör ge stöd och se till att vardagsrutinerna fungerar som de ska, säger Elizabeth Mostofsky, forskningsledare.

Hon menar att ett stort och fungerande kontaktnät är extra viktigt för att minska riskerna för hälsoproblem.

Är du anhörig, glöm inte att ringa eller besöka den som drabbats av förlusten. Och är du själv drabbad, våga be om hjälp och stöd.

Källa: Health.com

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…