Annons

Annons

Forskare har hittat genen som gör att barn föds för tidigt

Att födas innan vecka 37 kan vara väldigt allvarligt för barnet, vars lungor och andra organ inte är färdigutvecklade. Nu är forskarna något på spåren, som kan leda till framtida behandlingar och mediciner mot prematur födsel.

En normal graviditet är mellan 37 och 42 veckor lång. Tyvärr är det inte ovanligt med undantag åt något håll – man räknar med att fem procent av alla barn i Sverige föds för tidigt, det vill säga innan vecka 37. Något som kan vara farligt för både barnet och mamman.

Annons

– Tittar man runt i världen, så föds 15 miljoner barn för tidigt per år. Det är den vanligaste orsaken till att barn dör innan fem års ålder och vi har väldigt lite som vi kan erbjuda för att förebygga detta, säger Bo Jacobsson, som är professor i obstetrik och gynekologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, till TT.

Läs också: Tidigt födda barn har större risk för hjärtsvikt

Nu har han och kollegan Louis Muglia vid universitetet i Cincinnatti hittat sex gener som kan vara avgörande för hur lång graviditeten kommer att bli. Tre av dessa visade sig hänga ihop med sannolikheten att föda för tidigt.

Studien är publicerad i New England Journal of Medicine, och bygger på data från över 50 000 förlossningar.

Läs också: Bilden på den för tidigt födda bebisen får nätet att koka

– Det är ett jättestort genombrott som kommer att få stor betydelse. Det ger oss en helt ny ingång för att förstå mänsklig graviditetslängd. Och på längre sikt utveckla mediciner för att förebygga att barn föds för tidigt – och å andra sidan mediciner för när man verkligen vill att en förlossning ska starta, säger Bo Jacobsson till TT.

Redan nu kan man se att studien öppnat nya dörrar. Bland annat kunde man se att en av generna var kopplad till näringsämnet selen.

– Vi hittade en gen som är kopplad till selen och vet att i en del av Afrika, i Malawi, där man har som mest förtidsbörd, är det också i ett område där man har mycket selenbrist, säger han.

Läs också: Fetmaopererade löper större risk att föda för tidigt

– Då ger detta oss en möjlighet att starta ett projekt med att ge selen till mammor och se om det minskar risken att föda för tidigt.

Källa: TT, 1177 Vårdguiden   Foto: IBL

 

Ju mer du gosar med din bebis desto bättre

Läs också: Ju mer du gosar med din bebis desto bättre

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…