Annons

Annons

Fåfänga personer riskerar sin hälsa

Att bry sig om sig själv borde vara synonymt med en god hälsa. Men nu hävdar forskare att en för stor egofixering kan ha motsatt effekt.

Timmarna framför spegeln kan få trista konsekvenser på sikt, varnar amerikanska forskare.

Enligt en studie vid universitetet i Michigan har egocentriska personer sämre utsikter till god hälsa än andra typer av personligheter. Anledningen är stresshormonet kortisol, som utsöndras i större utsträckning hos fåfänga personer enligt forskarna.

Annons

De menar att personer med stort ego har ett större hävdelsebehov än andra och lägger stor vikt vid att påvisa att han eller hon är bättre än omgivningen. En egenskap som får fysiska konsekvenser i form av ett större påslag av kortisol.

Förutom en ökad känsla av att leva under press har höga halter av kortisol också sammankopplats med högre risk för hjärt-kärlsjukdom, stroke och diabetes typ 2.

När forskarna jämförde studieresultatet med tidigare undersökningar, utförda mellan 1979 och 2006, kunde de se en klart ökad trend av egocentriska egenskaper bland testdeltagarna. Självupptagna personlighetsdrag har ökat med 30 procent under perioden, och forskarteamet tror att samhällets vilja att individens självförtroende kan vara en bidragande orsak.

Källa: Prevention

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…