Annons

Annons

Läkare dömer ut populära metoder mot pms: De funkar inte

Vilka metoder funkar mot pms - och vilka ska man undvika? Här finns svaret!


Många kvinnor lider av pms dagarna för mens, något som kan visa sig i form av oro, ångest, trötthet, hunger och sötsug. Vissa drabbas ännu hårdare – och lider då av så kallad pmds, premenstruellt dysforiskt syndrom.

Annons

Det finns många metoder – både medicinska och naturliga – som rekommenderas vid pms, men många av dem är verkningslösa, menar Inger Björn, specialistläkare inom gynekologi och obstetrik.

Hon reder ut de olika metoderna i Svenska Dagbladet.

Funkar INTE, enligt Inger Björn:

Progesteronkräm: ”Det finns inte några kliniskt bevisade studier på att det hjälper”.

Jättenattljusolja, munkpeppar, B- och D-vitamin och magnesium: ”Munkpeppar används till brunstiga ston, det finns ingen bevisad effekt på vare sig det eller jättenattljusolja hos människor”.

Hormonspiral: Den klassiska Mirenaspiralen är ett fantastiskt bra preventivmedel som också har en bra effekt på rikliga menstruationer, men den hjälper inte mot pmds då kvinnorna har kvar sin ägglossning.”

Sterilisering: ”Ingen effekt. Det blockerar bara vägen för ägg och spermier. Det ingrepp som har effekt, men som bara används vid mycket svår pmds, är att man tar bort både äggstockar och livmoder.”

Kan funka:

Motion: ”Har en positiv effekt. Dels gör fysisk träning att kroppen utsöndrar endorfiner, ett hormon som kan lindra pmds.

P-piller: ”Två dubbelstudier visar att p-piller som innehåller drosperinon – ett lätt vätskedrivande gulkroppshormon kan ha positiv inverkan på pmds.”

Antidepressiv medicin: ”Escitalopram, som finns i den antidepressiva medicinen Premalex, är snäppet vassare än citalopram som tidigare användes.”

Vätskedrivande medel: ”Man har sett en liten signifikant effekt att det vätskedrivande ämnet spironolakton både kan minska svullnad i kroppen samt mildra humörsvängningar.”

Gonadotropinfrisättande hormon: Används med noggrannhet på de kvinnor som inte svarar på annan behandling

Källa: svd.se
Bild Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…