BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Forskare: Därför har vissa svårare att gå ner i vikt

09 nov, 2016 
Kämpar du för att tappa kilon, medan din kompis verkar kunna äta vad som helst? Det är inte så konstigt, enligt forskare.
Annons

Alla som har försökt att minska i vikt vet att det kan vara en rejäl utmaning. Men vissa har svårare att tappa sina överskottskilon än andra.

Gener, hormoner och andra faktorer utom vår kontroll spelar stor roll – det är helt enkelt svårare för vissa att hålla vikten.

Ny, svensk forskning som publicerats i Journal of applied physiology visar till exempel att personer med föräldrar eller syskon som lider av typ 2-diabetes måste träna mer för att uppnå samma effekt på midjemått, vikt och kondition, jämfört med personer som inte har anlag för diabetes.

Läs mer: Kvinnor över 50 får bäst effekt av träning

Det har dock i allmänhet blivit svårare i allmänhet att hålla vikten. En ny studie från York University i Kanada visar att personer som är vuxna i dag måste äta färre kalorier och träna hårdare och oftare för att hålla samma vikt som sina förfäder.

I korthet betyder det att vi i dag väger 10 procent mer än någon i samma ålder med exakt samma mat- och träningsvanor hade gjort på 80-talet. Det motsvarar en ökning i BMI-värde med 2,3 steg på skalan.

Annons

Läs mer: Så ska du tänka för att gå ner i vikt

Forskarna tror att en förklaring kan vara att vi i dag exponeras för fler kemikalier som främjar viktökning. Bekämpningsmedel, flamskyddsmedel och ämnen i matförpackningar kan alla påverka våra hormonprocesser och påverka hur kroppen lagrar fett.

Våra tarmbakterier har också förändrats, vilket även det kan inverka på vikten. Det kan bland annat handla om att det kött vi äter i dag behandlats med hormoner och antibiotika. Vidare så äter vi i dag allt fler antidepressiva läkemedel, där viktuppgång är en vanlig bieffekt. Även vår konsumtion av artificiella sötningsmedel kan spela in, tror forskarna.


Källor: Forskning.se, TheAtlantic.com

 

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

Fyra kvinnor berättar: ”Så bra har vi lyckats med 5:2-dieten”

Fyra svenska kvinnor som testat 5:2-dieten med hjälp av MåBra:s viktklubb 5:2-klubben delar med sig av sina historier.

Nyfiken på att testa 5:2-dieten – men osäker på om det verkligen fungerar? Ta del av dessa kvinnors inspirerande berättelser.

Annons

Läs mer: Så bra har vi lyckats med 5:2-metoden

 

Ny forskning: 5:2-dieten fungerar för alla!

5:2-dieten kan göra dig friskare!

Bättre hälsa och mindre vikt, det är några av 5:2-dietens omedelbara effekter. Det visar den hittills största 5:2-studien.

Läs mer: 5:2-dieten fungerar för alla!

7 saker som får dig att känna dig hungrig – fast du inte är det!

Kurrar magen trots att du nyss ätit? Det kan bero på någon av dessa bovar – som försöker lura dig att äta mer än du behöver.

Läs mer: 7 saker som får dig att känna dig hungrig – fast du inte är det!

 

Fem supertips som hjälper dig att stå emot sötsuget

Är du ofta sötsugen? I så fall är du inte ensam. Behovet av något sött dyker ofta upp som ett brev på posten mellan måltiderna och efter maten. Särskilt irriterande är det förstås när du bestämt dig för att ha en godisfri vecka, men känner att suktandet efter sött tar över. Så här kan du själv ta kontrollen över godissuget.

Läs mer: Fem supertips som hjälper dig att stå emot sötsuget

 

Annons