HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Forskare: Därför är det bättre att sola UTAN solskydd

09 maj, 2018 
Trodde du att du kan vara ute i solen hela dagen bara du har använt solskydd? FEL! Att sola är nyttigt för oss, menar svenska forskare, men solskydd får oss ofta att tro att vi tål mer än vi gör.
Annons

Varje år när solen och värmen (förhoppningsvis) kommer är det samma sak. Uteserveringarna är fulla innan de ens ställts upp, i parkerna kvävs allt nygräs av soltörstande picknickare och folk går runt blundandes med ansiktet mot solen – och går in i andra likasinnade.

Varje år kommer också larmen och rapporterna om hur farlig solen är och hur viktigt det är att vi skyddar oss med solskydd, solglasögon och täckande kläder.

Läs också: Strålande nyheter: Så solar du dig frisk! 

Men nu menar överläkaren och docenten Pelle Lindqvist vid Södersjukhuset, att vi bör fortsätta med vårt skamlösa njutande – och helst utan solkräm.

– Vi vet att det är nyttigt för oss att sola i lagom mängder. Och framförallt är det farligt att inte sola. Man ökar sin risk för kardiovaskulära och autoimmuna sjukdomar som diabetes, typ 1 och 2, MS och olika reumatiska sjukdomar, säger Pelle Lindqvist, till Svenska Dagbladet.

Annons

”Lika farligt som att röka”

Han ligger bakom en studie där 30 000 svenska kvinnor deltog, och man kunde se att de som undvek solen löpte en fördubblad risk att drabbas av kardiovaskulära sjukdomar som hjärtinfarkt, stroke eller blodpropp. När studien publicerades drog forskarna slutsatsen att det är ”lika farligt som att röka”, att undvika solen.

– Vi kan inte säga hur mycket sol som är lagom, för det vet man faktiskt inte. Men vi vet att översolning ökar risken för hudcancer och att undersolning ökar risken för de här sjukdomarna, säger Pelle Lindqvist.

Läs också: Så skyddar du dig mot solskador i sommar

Hur mycket solande som är lagom är alltså omöjligt att säga då det är väldigt individuellt, och beror på bland annat hudton och gener.

– Man ska sitta i solen varje dag, men inte för länge. Det är normalt att bli lite röd i början, det minskar sedan och innebär inte att man har bränt sig, förklarar han.

Annons

Att använda solskydd är heller ingen bra lösning, menar Pelle Lindqvist. Bland annat har Strålsäkerhetsmyndigheten tagit bort sina riktlinjer kring solskyddsfaktor. Solskydd gör nämligen att huden inte blir röd i solen och på så sätt försvinner den naturliga indikationen på att man för flytta sig från solen. Dessutom trot många att när de har smörjt in sig kan de vara i solen hela dagen, vilket inte är fallet.

Forskning från Australien

– Det är aldrig visat att solkräm gör att man kan vistas i solen längre med tanke på risken att få melanom. Om man smörjer in sig för att kunna vara i solen hela dagen, då översolar man. Du ska vara ute så länge din hud tål, och sedan sätta dig i skuggan eller ta på dig kläder.

Läs också: Ny studie: Så kan du sola dig smal

En del av den forskning som Strålsäkerhetssmyndigheten lutar sig mot är gjord i Australien, som har mycket stark sol nästan året om – och det ställer sig Pelle Lindqvist skeptisk till. Han gjorde nämligen en undersökning om antalet solstarka dagar i Sverige. Resultatet visade att jämfört med Australiens nästan 365 soldagar hade Sverige 1 (en) soldag under 2014.

 

Överläkaren Pelle Lindqvists bästa soltips

  • Sola varje dag – då mår du bättre. (Men sola lagom!)
  • Räkna inte med att solkräm skyddar mot malignt melanom (hudcancer.)
  • Använd inte solkräm för att kunna vara ute längre i solen. 

Källa. Svenska DagbladetP4 Kristianstad

 

Annons