Annons

Annons

Forskare: Att vara gift gör dig till en bättre människa

Din relation kan förändra dig på fler sätt än du kanske tror. Nederländska forskare menar nu att vi blir bättre människor ju längre vi är i en relation – då vi blir både mer förlåtande och får bättre självkontroll.

Tror du att du är samma person nu som när du träffade din partner för alla dessa år sedan? Du har troligtvis fel – men kanske är det en bra sak?

Det verkar ett gäng nederländska forskare tro, efter att ha utfört en ny studie. Den visar nämligen att gifta par blir bättre människor med tiden, på så sätt att de blir mer förlåtande och får bättre självkontroll.

Annons

Läs också: Äktenskap kan vara dåligt för hälsan

Gilla MåBra på Facebook

De följde 199 nygifta par i fyra år, och under den här tiden fick paren svara på enkäter om hur de upplevde sig själva och relationen. De förmågor forskarna var speciellt intresserade av var hur förlåtande deltagarna var i sina relationer, och hur mycket självkontroll de hade – detta efter att det bevisats vara två väldigt viktiga hörnstenar i en långvarig och lycklig relation

Huffington Post beskriver det så här: Självkontroll hindrar dig från att snäsa åt din partner medan förlåtelse gör det lättare att gå vidare de gånger ni oundvikligen hamnar i bråk.

Läs också: 9 saker att göra dagligen – för ett långt äktenskap

Dessa två egenskaper har inget egentligt samband, men forskarna kunde ändå se att paren själva tyckte sig vara både mer förlåtande och ha bättre självkontroll allt eftersom tiden gick.

Forskarna förklarar detta med en hänvisning till tidigare studier, som visar att människor blir mer förlåtande i takt med att en relation blir starkare.

Vi vill nämna att detta är en liten studie, som enbart undersökt gifta par. Med stor sannolikhet gäller personlighetsförändringen även par i långvariga samborelationer.

 

Gifta ger upp för lätt – skiljer sig i onödan

Läs också: Gifta ger upp för lätt – skiljer sig i onödan

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…