Annons

Annons

NYTT: Vi har använt fel vitamin mot förkylning

Vi har länge hört att C-vitamin kan motverka förkylningar. Men forskning visar att D-vitamin är mer effektivt.


D-vitaminets fördelar har diskuteras en hel del på sistone. En fråga som delar läkarkåren är om man bör ta extra D-vitamintillskott eller inte. Vissa menar att det finns en ”D-vitaminlobby” som tjänar pengar på en obefogad rädsla för D-vitaminbrist. Andra menar att D-vitamin faktiskt kan hjälpa oss att må bättre, såväl fysiskt som psykiskt. En av de sistnämnda är specialistläkaren Peter Bergman på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Han har i flera år studerat D-vitaminets effekt på immunförsvaret.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

– Vi har sett att infektionskänsliga personer som är sjuka oftare än andra kan bli friskare av ett dagligt tillskott av D-vitamin. I vår studie minskade infektionerna med 25 procent. Även användningen av antibiotika minskade med hälften, säger Peter Bergman.

Normalt sett drabbas vi av ett par förkylningar per år, i sammanlagt en till två veckor. De patienter som var med i Peter Bergmans studie hade förkylningssymtom i minst sex veckor per år.

– Förutom att infektionerna minskade sedan de börjat med D-vitamin, mådde 60 procent bättre rent generellt. Deras välbefinnande ökade.

Mest känt är D-vitaminet kanske för att vara bra mot vinterdepression. Men forskarna är inte överens om att det verkligen stämmer.

– Det finns faktiskt mer bevis för att D-vitamin hjälper mot infektioner än mot depressioner. Det kan troligen skydda mot influensa också. D-vitamin är effektivare mot förkylningar än C-vitamin, som inte har någon bevisad effekt alls trots att många fortfarande tror det.

Han tycker att den som ofta är förkyld eller har luftvägsinfektion kan vända sig till sin husläkare för att testa sin D-vitaminnivå.

– Ligger man under 50 nanomol räknas det som en brist. Då kan man ta ett tillskott på 50–100 mikrogram D-vitamin om dagen. Men även den som inte har en brist, men som ofta är förkyld och trött, kan ta D-vitamin, men i en lägre dos. Då är 25–50 mikrogram tillräckligt, säger Peter Bergman.

Han tycker att man ska undvika att köpa D-vitamin på internet eller i hälsokostbutik.

– Vitaminer på internet och inom hälsokosten räknas inte som läkemedel och testas därför inte lika noggrant. Innehållet i dem kan variera mycket. Köp det på apotek i stället. Då vet du att du får en säker produkt.

Det finns åtminstone ett konstaterat fall av D-vitaminförgiftning i Sverige, vilket fått vissa läkare att varna för självmedicinering.

– Men då handlade det om en person som tog extremt höga doser dagligen. Håller man sig inom rekommendationerna är D-vitamin inte farligt. Kroppen klarar då själv av att stänga av upptaget om det blir för mycket, säger Peter Bergman.

Det man ska tänka på är att D-vitamin förebygger förkylning:
– Det räcker inte att börja ta det när man blir lite hostig. I vår studie såg vi att det tog tre månader innan man fick en förebyggande effekt.

– Är man frisk och inte förkyld oftare än andra finns det ingen anledning att ta ett tillskott, säger Peter Bergman.

Så mycket kan du ta

Om du har en konstaterad brist på D-vitamin och/eller ofta är förkyld: 50–100 mikrogram/dag
Om du är förkyld mer än två gånger per år, inte har en konstaterad D-vitaminbrist, men vill förebygga infektioner: 25–50 mikrogram/dag

 

Annons:

renessans2

Renässans Plus är en effektiv, skonsam och naturlig nässpray som lindrar nässtäppa utan att skapa beroende. Renässans Plus kan även användas vid bla graviditet och för personer som önskar vänja sig av med ett nässpraysberoende kopplat till slemhinneavsvällande nässprayer. Läs mer

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…