Annons

Annons

Stäng av tv:n – minska risk för hjärtsjukdom

För mycket tv-tittande är farligt för hjärtat.

Vi vet att för mycket stillasittande är dåligt för hälsan. Nu kommer en studie som visar att den som sitter fler än två timmar framför datorn eller tv:n varje dag har ökad risk att drabbas av hjärtinfarkt.

Annons

 Svenskarna tittar på tv i genomsnitt tre timmar per dag – och med datorn inräknad blir det betydligt fler timmar. Enligt forskarna räcker det med drygt två timmar framför skärmen för att man ska mer än dubblera sin risk för att drabbas av en allvarlig hjärt-kärlsjukdom. Den som tillbringar över fyra timmar framför tv:n och datorn löper en dramatiskt större att också dö i förtid, skriver SVT:s vetenskapsnyheter.

 – Dödsfallen i hjärtinfarkt har minskat framförallt beroende på bättre behandlingsmetoder. Däremot är insjuknandet i hjärtinfarkt väldigt hög och det är fortfarande den vanligaste dödsorsaken, säger Erik Ingelsson, professor på Karolinska sjukhuset till Rapport.

 – Det mest allvarliga är att vi ännu inte sett de fullständiga effekterna av det här. Detta har hänt de senaste decennierna, men hjärt-och kärlsjukdomar tar tid att utvecklas.

Av: Anna Sundesten
Bild: Thinkstock

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…