Annons

Annons

Folk som aldrig blir förkylda – en myt!

Alla blir förkylda någon gång.
"Jag blir ALDRIG förkyld" . Har du också hört den förr och undrat hur de där supermänniskorna bär sig åt? Faktum är att ingen vet om de finns på riktigt....

De flesta av oss drabbas av ett par förkylningar per år. Under en livstid innebär det att vi snörvlar, snorar och hostar oss igenom 200 förkylningar – i genomsnitt. För vissa kommer att genomlida fler, andra färre. Men så finns det människor som hävdar att de aldrig blir förkylda. Hur bär de sig åt, har de fötts med ett immunförsvar som är effektivare än andras?

Annons

Läs också: 7 smarta tips som lindrar och motverkar en förkylning

Faktum är att det inte finns någon forskning som visar att de här människorna verkligen finns, menar brittiska immunologer. Ofta sprids myten om de superfriska genom hörsägen. Det kan också handla om små studier där personer själva uppger att de aldrig är sjuka. Men den typen av självrapportering har ofta brister och håller sällan vetenskapligt.

Till exempel kan de vuxna som upplever att de aldrig blir sjuka ha utsatts för ovanligt många förkylningsvirus som barn, vilket de inte alltid kommer ihåg. På så sätt har de blivit ”vaccinerade” mot framtida förkylningar. För ju fler förkylningar man har haft i livet, desto större är nämligen chansen att man är immun mot de förkylningsvirus man stöter på senare i livet.

Läs också: Förkyld? Här är bästa hälsomaten

Vissa av de superfriska kanske inte heller tolkar en rinnande näsa eller hesthet som att de är förkylda. Det kan vara så att de helt enkelt inte känner efter lika mycket som vi andra. Men att de skulle ha ett bättre immunförsvar än andra, det tror inte forskare på.

Tvärtom är det ett vanligt feltänk att den som alltid är frisk har ett starkare immunförsvar, medan den som är sjuk har ett svagt, dåligt försvar. Istället borde vi se förkylningen som ett bevis på att immunförsvaret  jobbar för fullt med att bekämpa infektionen och därför fungerar som det ska!

Källor: The Guardian mfl

Foto: Thinkstock

 

Det här ska du aldrig äta när du är förkyld

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…