Annons

Annons

Fira lilla hjärtat idag!

Idag är det världshjärtdagen 2016. Så här firar du ditt hjärta på bästa sätt!


Hjärtsjukdom är fortfarande den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor i Sverige – trots att man har lyckats minska antalet hjärtinfarkter med dödlig utgång rejält de senaste 20 åren.

Men det går att minska risken för  hjärtsjukdom ännu mer – genom att ändra sin livsstil. Enligt världshälsoorganisationen WHO beror  hela 80 procent av alla hjärt- och kärlsjukdomar just på en ohälsosam livsstil. Rökning, för lite motion och för höga blodfetter är några riskfaktorer – och dem kan vi själv göra någonting åt.

Annons

Det här kan du göra för ditt hjärta!

  • Ät Medelhavskost med mer grönsaker, baljväxter, fisk, fågel, olivolja men med mindre rött kött,  mejeriprodukter och snabbmat.
  • Motionera mera, det sänker blodtrycket och minskar därför risken för hjärt- kärlsjukdom. Minst 30 minuter per dag är rekommendationen. Ta till exempel en rask promenad på Hälsans Stig. Här hittar du en som ligger där du bor.
  • Byt ut snasket och fikat mot lite osaltade nötter. Enligt hjärtläkare kan 30 gram blandade nötter om dagen hålla hjärtat friskt!
  • Håll koll på blodfetter och blodtryck om du har hjärt- kärlsjukdom i släkten, särskilt om du är 40 +
  • Stryp stressen! Kvinnors hjärtan tycks vara känsligare för stress. Det är bland annat därför så många kvinnor drabbas av brustet hjärta-syndrom, som påminner om infarkt. Sänk kraven, slå av på takten och sträva inte efter att vara en mästare i simultankapacitet. Var snäll mot dig själv! Om du inte kan påverka stressen på egen hand, sök hjälp.
Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…