Annons

Annons

Fästingarna har vaknat – så håller du dem borta!

Fästingarna har vaknat – så håller du dem borta!
Sommaren har knappt börjat, men fästingsäsongen är tyvärr redan igång. Så här skyddar du dig bäst mot fästingbett!

Årets fästingar har redan vaknat, och de har krupit upp ut marken och sitter i gräs och på grenar och väntar på sitt nästa offer att suga blod ifrån.

– De har sinnen som vi inte har, som är extremt högt utvecklade. De saknar ögon men har väl utvecklade sinnesreceptorer vilket gör att de med hjälp av värme, rörelse och lukt kan upptäcka ett passerande värddjur. Vissa människor är riktiga fästingmagneter, medan andra nästan inte får några alls. Det har antagligen med lukter att göra, som vi inte känner, säger biologen och fästingexperten Kajsa Glemhorn, till SVT.

Annons

Läs också: Hur skyddar jag mig mot fästingar? Här är svaret!

Vissa starka dofter, som vitlök, johannesört och citronmeliss, kan verka frånstötande mot fästingar, även om det inte är vetenskapligt bevisat.

– Försök har visat att fästingen hellre tar en omväg än att gå över ett blad av johannesört eller citronmeliss, säger Kajsa Glemhorn.

I övrigt är det svårt att hålla krypen borta. Det gäller att hålla gräset kort och att titta igenom hela kroppen samt hårbotten om man varit ute i skog och mark.

Läs också: Forskare varnar: Ny farligare fästing har kommit till Sverige

– I försök har man sett att människor som hade ljusa kläder faktiskt fick fler fästingar än de som hade mörka. Så kanske är det så att de har någon form av ljusreception, trots att de saknar ögon. Men trots det är nog ljusa kläder att föredra, eftersom fästingarna då är så mycket lättare att se, säger Kajsa Glemhorn.

Ser du en fästing på dig ska du inte vänta – ta bort den direkt!

– Ju fortare man tar bort fästingen desto bättre. Men om man har otur och fästingen bär på TBE-virus så överförs det direkt när fästingen biter sig fast, säger Kajsa Glemhorn.

Källa: SVT

Foto: IBL

 

Fästingar: Så gör du om du blivit biten

En fästing ska tas bort så snabbt som möjligt.

Läs också: Fästingar: Så gör du om du blivit biten

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…