Annons

Annons

Får du i dig för mycket protein?

Det råder en proteinboom i Sverige. Vi översvämmas av kosttillskott, pulver, bars och vanlig mat med en extra nypa protein. Nu varnar forskare för att överdoser kan skada levern...


Vi klunkar proteinsmoothies för att hålla vikten och vanliga vardagsmotionärer blandar gärna en proteinshake för musklernas skull.

Samtidigt har antalet vanliga livsmedel med extra tillsatt protein ökat – det finns numera i mjölkdrycker, yoghurt, fil, kvarg och viktminskningsprodukter. För att nämna några. Visst behöver vi protein, men behöver vi verkligen extra protein?

Annons

– Jag tror att det kan finnas en risk om man äter höga doser protein, säger Erik Hemmingsson, forskare i metabolism på Karolinska institutet.

I USA och England har läkare länge varnat för att proteinpulver kan öka risken för skrumplever, hjärtsjukdom, diabetes, ja, till och med cancer. Pulver och kosttillskott är ofta hårt processade och vid tillverkningen försvinner de naturligt förekommande näringsämnena som är bra för kroppen. Dessutom är proteiner i pulver mycket lättare att överdosera än proteiner i vanlig mat.

Men det är inte riskfritt att äta proteinrik mat i hur stora portioner som helst heller. Erik Hemmingsson hänvisar till en färsk studie där man såg att animaliskt protein i form av vanlig mat hänger ihop med ohälsa. Forskarna följde över 6 000 vuxna under 20 års tid och upptäckte att personer som åt mycket protein från djurriket riskerade att dö i förtid.

– De flesta av oss behöver egentligen inte äta mer protein än vi redan gör, varken för att bygga muskler eller för att hålla vikten, säger Erik Hemmingsson.

 

Källa: Livsmedelsverket

AV: Cecilia Helle
BILD: Thinkstock

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…