Annons

Annons

Få friskare personal – anställ en 55-plussare

Få friskare personal – anställ en 55-plussare
Hör upp Sveriges arbetsgivare, vill ni ha anställda med mindre sjukfrånvaro ska ni anställa personer som är 55+. Det visar i alla fall den senaste Hälsobarometern från Sveriges företagshälsor, skriver Dagens Nyheter.

Ålder är som bekant bara en siffra. Men många arbetsgivare drar sig lätt för att anställa 50-plussare eftersom de ses som tröttare och mindre effektiva.

Men det kan vara dags att tänka om – i alla fall om vi ska tro den senaste Hälsobarometern.

Annons
Bild: IBL Bildbyrå

Bild: IBL Bildbyrå

När deltagarna fick frågan om hur många sjukdagar de trodde att de skulle det närmaste året trodde 42 procent av de tillfrågade över 55 år att de inte skulle ha en enda sjukdag det närmaste året. Bland de tillfrågade som var under 30 år var motsvarande siffra 18 procent.

Men vad har människors uppskattade frånvaro med verkligheten att göra frågar sig Dagens Nyheter.

Mycket, enligt Peter Munck af Rosenschöld, vd för Sveriges företagshälsor. Han påpekar att tidigare studier pekar på att den som tror att denne kommer att stanna hemma mycket på grund av sjukdom löper större risk för att även göra det.

– Sedan vet vi inte om det handlar om hög arbetsmoral och pliktkänsla, något i uppfostran eller om personen har ett himla kul jobb som hen inte vill missa, säger han till Dagens Nyheter.

Läs också: Tränings- och vikttips för dig som är lite äldre

Privata sektorn mår bättre

Enligt Hälsobarometern är det något fler inom den privata sektorn framför den offentliga som tror att de kommer ha noll sjukdagar. Den privata sektorn har också ett längre antal förväntade långtidssjukskrivningar än den offentliga sektorn.

Undersökningen visar också att jurister och forskare tenderar att vilja arbeta längre än till 65 år.

Bild: IBL Bildbyrå

Bild: IBL Bildbyrå

Samtidigt visar enkäterna att fler kvinnor än män tror också att deras arbete kommer att inverka negativt på deras hälsa inom de närmaste två åren. Bland kvinnor är siffran 15 procent och bland män 11 procent.

Läs också: Äldre som passar barnbarnen lever längre

Jobbhälsobarometern genomförs varje år sedan 2007 och bygger på svar från ett representativt urval svenskar mellan 20 och 65 år. Ungefär 60 procent har svarat på en digital enkät. De resterande cirka 40 procenten har telefonintervjuats. Alla som deltar i undersökningen jobbar minst halvtid.

 

Smal och frisk – ät mer fisk!

Läs också: Smal och frisk – ät mer fisk!

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…